STUDENTJOB BLOG

Kvinna som pratar i telefon

Har du funderat på att söka praktik till hösten och kanske undrar “vad gör man egentligen på sin praktik?” Det är en klok fråga att ställa sig, eftersom alla praktikplatser erbjuder olika arbetsuppgifter. Vi hjälper dig förstå vilka uppgifter en praktikant kan få utföra under din tid på arbetsplatsen.

 

Vad är en praktik?

 

Låt oss först reda ut vad en praktikplats innebär. Många företag väljer att anställa praktikanter och det finns flera anledningar till det. Bland annat kan praktikanter hjälpa företag med uppgifter som de kanske inte hinner med. Att anställa praktikanter kan också vara en smart strategi för företag när de vill rekrytera nya medarbetare. Då kan företagen se hur praktikanterna arbetar och känna efter om de anser att en specifik praktikant möjligtvis skulle kunna passa att få en mer långvarig anställning hos dem. Det blir som en win-win-situation, eftersom företag vill hitta bra arbetare och praktikanter vill ofta hitta jobb som de tycker om. 

 

Vad får praktikanter göra?

I filmer brukar praktikanterna få brygga kaffe och springa ärenden, men så är det oftast inte i verkliga livet. Precis som heltidsanställda har dagliga arbetsuppgifter, så har praktikanter det med. Som tonåring arbetade jag på en idrottsplats och då fick jag bland annat måla väggar och dörrar, plocka skräp, och jag klippte även buskage. Det var alltså många aktiva göromål i jämförelse med min andra praktik, som var på en frisörsalong. Under den praktiken snyggade vi till salongen, så att lokalen såg inbjudande ut. Jag hjälpte också till att städa på olika ytor och fyllde på produkter. 

 

När jag, cirka 10 år senare, praktiserade i Amsterdam hade jag helt andra uppgifter under min praktik. Denna praktik varade i sex månader, vilket var väldigt mycket längre än de praktikperioder jag hade under högstadiet (de varade i 2-4 veckor). Därför hann jag också lära mig mycket mer. Min praktikroll var SEO marknadsförare, vilket innebar att jag hjälpte till att öka trafiken till vår hemsida (den som du är på just nu). Jag fick också lära mig att arbeta i olika program, exempelvis Google Analytics, Facebook Business och Google Ads. På den praktikplatsen lärde jag mig hur man skriver SEO-baserade texter, vilket var oerhört intressant. Man får alltså som praktikant chans att utföra en massa olika uppgifter under sin praktik, allt beror på vilket företag man arbetar på.

 

Vad man kan lära sig på sin praktikplats 

  • Hur företaget arbetar.
  • Olika program som verksamheten använder sig av, exempelvis Slack, Google. Search console, kassasystem
  • Företagets vision och mål.
  • Man kan få en bättre förståelse om man själv vill arbeta inom det arbetsområde man praktiserar inom.
  • Gör man ett bra arbete, kan man bli erbjuden att få jobba på företaget efteråt.
  • Man får arbetslivserfarenhet som man kan skriva på sitt CV.
  • Genom att praktisera expanderar man sitt nätverk och knyter kontakter.
  • Man utvecklas som person.


Är du sugen på att hitta en praktikplats? Spana in våra lediga praktikplatser nu eller kolla in alla lediga jobb. Lycka till!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera