Deklaration

Inkomstdeklaration är en tråkig, men viktig sak du behöver göra varje år som inkomsttagare. Det är skatteplikt att redovisa sina inkomster när du tjänar över en viss summa. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad inkomstdeklaration är, varför du behöver göra det samt hur och när du behöver lämna in din inkomstdeklaration.

OBS! Denna information är korrekt från 2023.

deklaration

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad är en inkomstdeklaration?

En inkomstdeklaration är den deklarationen du behöver göra en gång om året som privatperson. Oavsett hur gammal du är, måste du deklarera din inkomst, så länge du tjänar mer än 20 431 kronor under ett år. För att din arbetsgivare inte ska göra skatteavdrag på din lön behöver du fylla i ett intyg som visar att du tjänar mindre än den skattepliktiga gränsen för inkomster.

Varför behöver man deklarera?

Du bör deklarera dina inkomstskatter eftersom det är en lagstadgad skyldighet och en viktig del av vårt gemensamma ansvar att finansiera Sveriges offentliga tjänster och verksamheter. Genom att betala skatt bidrar du till viktiga saker som våra skolor, vårdsystem och infrastruktur. Dessutom kan det vara bra för din ekonomi på lång sikt eftersom det kan minska risken för att bli åtalad för skattefusk.

Hur deklarerar man?

Varje år behöver man deklarera sin inkomst och det görs via skatteverkets E-tjänst. Du kan alternativt fylla i inkomstdeklarationen med en pappersblankett, skicka ett sms eller ringa till skatteverket. Det lättaste sättet är dock att använda sig av deras E-tjänst där allt oftast är förberett och där du tydligt ser hur mycket du tjänat under året, vart inkomsterna kommer ifrån och hur mycket du har- och ska betala i skatt. Du kan även begära reseavdrag och andra ändringar ifall uppgifterna som Skatteverket har fått, inte stämmer. Du kan läsa mer om hur du deklarerar på Skatteverkets hemsida.

När ska man deklarera?

Det finns ett par viktiga datum som är bra att veta om när det kommer till att deklarera din inkomst. Nedan har vi radat upp några av de viktigaste datumen för inkomstdeklaration under 2023.

 • 15 mars - Nu kan du börja deklarera i skatteverkets app eller e-tjänst.
 • 29 mars - Sista dagen för att godkänna deklarationen i appen eller e-tjänsten för att få skattåterbäring redan i april. OBS! Detta gäller dock om du inte gör några ändringar i inkomstdeklarationen.
 • 3-6 april - Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 29 mars utan några ändringar gjorda.
 • 15 april - Du som inte har en digital brevlåda får din deklaration via posten.
 • 2 maj - Detta är sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration.
 • 5-9 juni - Skatteverket skickar ut ditt slutskattebesked om du deklarerade senast 2 maj och då inte fick skatteåterbäring utbetald i april.

Försenad inlämning av inkomstdeklaration

Om du på något sätt inte skulle lämna in din inkomstdeklaration i tid utan att ha fått anstånd, kan du få förseningsavgifter. Du vill inte missa att lämna in din deklaration eftersom att du då får betala förseningsavgifter som uppgår till 1250 kronor. Om du missar att lämna in den ytterligare, riskerar du att få fler förseningsavgifter, men du kan söka om anstånd för att få mer tid om att komplettera din inkomstdeklaration och slippa behöva betala förseningsavgifter. Du ansöker om anstånd på Skatteverkets e-tjänst “mina sidor”, alternativt ringa till deras växel.

När kommer skatteåterbäringen?

När du deklarerar kan du antingen få skatteåterbäring, alltså pengar tillbaka för att du har betalat mer skatt än du ska eller så blir du betalningsskyldig då du har betalat för lite skatt. Det är ett resultat av vilken taxa din arbetsgivare sätter på din lön. Om du brukar behöva betala skatt varje år när ditt slutskattebesked kommer, så kan du alltid be din arbetsgivare att höja skatten för din lön. För att du inte ska behöva lägga undan pengar varje år för att kunna betala den skatt du är pliktskyldig att göra. Det kan resultera i att du får tillbaka pengar i perfekt tid till sommaren, så att du kan göra något roligt för pengarna istället. Det blir som ett sparkonto där du inte är riktigt säker på hur mycket du ska få tillbaka eftersom att det kan vara svårt att hålla koll på hur mycket skatt du behöver betala. Se viktiga datum ovan för att få reda på när din skatteåterbäring kommer.

Kontakta oss

Vill du veta mer om deklaration eller andra skattefrågor kan du besöka Skatteverkets hemsida eller ringa till deras växel. Har du funderingar och undrar över något kan du också alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

 • När ska man deklarera?

 • Under 2023 är 2 maj den sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration. Du kan däremot ansöka om anstånd för att få mer tid på dig att deklarera. Läs mer om deklaration i denna artikel.

 • När betalas skatteåterbäringen ut?

 • Om du deklarerar senast 29 mars 2023, får du din skatteåterbäring mellan 3 och 6 april. Om du deklarerar 2 maj som är den sista dagen att inkomstdeklarera, får du din skatteåterbäring mellan 5 och 9 juni.

 • Vad händer vid försenad deklaration?

 • Sista dagen för att lämna in inkomstdeklaration under 2023 är 2 maj och om du inte har fått anstånd att lämna in den senare, så måste du lämna in den senast det datumet. Om du inte gör det, kommer du att få betala förseningsavgifter. Du kan läsa mer om det här.

Läs mer om inkomster och skatter