Inkomstskatt

När du arbetar i Sverige och i de allra flesta länderna i världen, så behöver du betala skatt. Det skiljer sig väldigt mycket från land till land och är till för att betala samhällets avgifter. Det går till bland annat för välfärd såsom skola, sjukvård och säkerhet. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad inkomstskatt är, olika begrepp och vad för skatt du behöver betala som inkomsttagare.

OBS! Denna information är korrekt från 2023.

inkomstskatt

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad är inkomstskatt?

Inkomstskatt är något som alla inkomsttagare i Sverige betalar. Din arbetsgivare drar av skatten på din lön innan du får den utbetald, men om din arbetsgivare inte gör det, behöver du betala in skatten till skatteverket själv. Hur mycket inkomstskatt du behöver betala beror på hur mycket du tjänar, hur gammal du är och vilken kommun du är folkbokförd i. Inkomstskatten består av två delar; kommunalskatt och statlig inkomstskatt. Bruttolönen är alltså din lön innan denna skatt dras av och när den skatten är betalt, får du ut din nettolön. Nettolönen är med andra ord den lön du får in på ditt bankkonto.

Kommunalskatt

Kommunalskatt är en del av inkomstskatten som betalas av alla inkomsttagare och den går till den kommun och landsting du är folkbokförd i. Skattesatsen är lika för alla oavsett vad du tjänar, men ser olika ut från kommun till kommun. Generellt så ligger kommunalskatten på ungefär 30 procent och om du vill veta vad för skattesats din kommun har, så kan du kolla in SCB:s statistikdatabas

Statlig inkomstskatt

Statlig inkomstskatt är den andra delen av inkomstskatten som du betalar om du skulle tjäna ett så högt belopp att det överstiger brytpunkten. Det kan vara svårt att veta exakt hur mycket man får tjäna innan brytpunkten överstigs eftersom att den skiljer sig nästan varje år.

Redo att ansöka?

Vi har massor av jobb att söka. Kolla in våra lediga tjänster för att hitta din perfekta roll och börja ansöka redan idag.

Skiktgräns och brytpunkt

Skiktgränsen eller brytpunkten som den kallas är en punkt för hur mycket du får tjäna innan du behöver betala statlig skatt. Den ska betalas först när din inkomst överstiger brytpunkten som alltså motsvarar din årslön minus grundavdrag. Skiktgränsen för 2023 ligger på 598.500 kronor, så om du skulle tjäna mer än den summan så behöver du betala statlig inkomstskatt.

Marginalskatt

Marginalskatt är ingen extra skatt som du betalar utöver kommunal och statlig skatt, utan det är ett uttryck för hur stor andel av din inkomst som du betalar skatt på över en viss gräns. Marginalskatten är den skatt du betalar på din sist intjänade tusenlapp. Om du exempelvis skulle få en löneökning på 1000 kronor i månaden men bara får 700 kronor extra på ditt lönekonto så betalar du 30 procent i marginalskatt.

Grundavdrag

Grundavdrag är ett avdrag som görs på dina totala inkomster för året. Det är exempelvis lön, arvoden och andra ersättningar som räknas till din årsinkomst. Grundavdraget fungerar som ett fribelopp där du inte behöver betala skatt först du uppnår den gränsen för avdraget.

Hur mycket är skatten?

Hur mycket du behöver betala i skatt beror på väldigt många faktorer som exempelvis ålder, hur mycket du tjänar och vilken kommun du är folkbokförd i. Om du vill veta vad du behöver betala i inkomstskatt, så kan du använda dig av Skatteverkets e-tjänst: Räkna ut din skatt.

Kontakta oss

Har du funderingar och undrar över något kan du alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

  • Vad är bruttolön och nettolön?

  • Bruttolön är den lön du har när du har räknat ihop alla dina inkomster innan beskattning. Nettolönen är den lön du får efter beskattning, alltså det du får till ditt bankkonto.

  • Hur mycket får jag ut i nettolön?

  • Nettolönen är den lön du får ut efter beskattning och skatten består av två delar; statlig skatt och kommunalskatt. Du kan läsa mer om det här.

  • Hur mycket skattar man på lön?

  • I sverige brukar man säga att man betalar omkring 30 procent i skatt, men det beror till stor del på hur mycket du tjänar, hur gammal du är och även i vilken kommun du är folkbokförd i. Läs mer om det här.

Läs mer om inkomster och skatter