STUDENTJOB BLOG

När man var yngre hade man ofta ett CV och ett personligt brev som man skrev ut i 30 kopior och sedan traskade man runt till olika butiker och företag och snällt frågade om de var i behov av någon extrapersonal. Alla ansökingar såg likadana ut, oberoende på företag eller tjänst. Det är lätt att i sin ansökan fastna i det gamla ”Hej, jag heter Anna och jag är 22 år. Jag är en glad tjej och på min fritid tycker jag om att...”. Att skriva på det sättet blir väldigt opersonligt och platt, och kan lätt mer efterliknas något man skulle skriva på en dejtingsite. Det handlar om att göra det personliga brevet (och CVt också såklart) mer personligt, nästan som ett frieri till företaget. När rekryteraren läser det ska de känna sig träfffade, att din ansökan verkligen är riktat till dem och de ska känna att de förstår varför just du sökte till just dem. Ni ska vara ”The perfect match”.

Det är viktigt att läsa igenom sitt egna CV, jobbannonsen och företagets hemsida många gånger innan man börjar skriva. Börja med jobbannonsen och gå igenom punkt för punkt. Se till att du får med alla delar som de söker och försök stärka dem med någon situation där du har visat styrka i detta. Läs även igenom vad företaget står för och skriv ner en anledning till varför du vill jobba på just det företaget. Glöm inte att nämna om du har varit i kontakt med någon från företaget gällande tjänsten.

Läs alltid igenom det färdiga resultatet flera gånger, ultimat är om du kan få någon annan att läsa igenom det . Eftersom att det är lätt att bli självblind. Efter att ha läst igenom din ansökan ska du känna att du fått ett svar på en rekryterares typiska fråga ”Varför ska vi välja just dig till denna tjänst?

Nedan är lite förslag på hur du kan lägga upp ditt personliga brev så att det sticker ut från mängden, blir mer personligt och endast inkluderar relevant information för tjänsten du söker.

Jobsökande


Mall personligt brev

Börja med en rubrik som fångar läsaren. Den ska kort förklara dig och vilken tjänst du söker:

” International Sales Internship – Studentjob SE Driven och service minded Svensk företagsekonom som älskar nya utmaningar. ”


Börja med att skriva ett stycke om dig själv som du kopplar ihop med rubriken. Håll det kortfattat och professionellt. Tänk på att hålla det intresseväckande och förklara varför du valde att söka just den här tjänsten på det här företaget.

Sen tar du möjligheten att visa dina kunskaper om företaget och tjänsten. Börja med att sikta in dig på arbetsgivaren. Vad gör de nu, vad anser du de kan göra bättre och hur kan du hjälpa till att bidra i detta? Här visar du ditt intresse och engagemang genom att du tagit dig tid att läsa på om företaget, vilket gör din ansökan mer personlig. Tips är att visa att du förstått dig på deras mål och visioner.

Gå sedan vidare genom att smalna in och rikta in dig mer på själva tjänsten. Gå igenom arbetsuppgifterna och de kunskaper de söker och beskriv hur detta stämmer in på dig och dina egenskaper. Det är här som du ska beskriva dina kompetenser som är relevanta för just denna tjänst. Beskriv också lite djupare varför du vill ha detta jobb än vad du gjorde i introduktionen.

Efter detta kan du kortfattat presentera något från ditt privatliv, men lägg bara till detta om du känner att det tillför någonting och är relevant för din jobbansökan.

Avslutningsvis, sammanfatta ditt personliga brev med 2-3 meningar där du pin pointar ut det viktigaste för företaget att veta om dig och vad du kommer att kunna tillföra till företaget. Detta ska vara de viktigaste argumenten som ska övertyga dem till att välja just dig.

Skriv under med ditt namn och att du ser fram emot att få höra ifrån dem gällande tjänsten och att ses över en intervju. Se även till att ha med dina kontaktuppgifter, så att de kan komma i kontakt med dig.

lediga tjänster
Försök hålla ditt personliga brev på ca 1 sida och tänk hela tiden på att endast ha relevant information för just den tjänsten du söker. Gå in och kolla på våra lediga tjänster idag för att se om du kan hitta en tjänst som passar just dig. Lycka till i ditt skrivande!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera