STUDENTJOB BLOG

Beslutsamhet, ihållighet och envishet. Det är svenska ord som kan beskriva det engelska ordet Grit, som menar en passion och beslutsamhet kring ett långvarigt mål. Ett mål som kräver just att man arbetar sig till det och har inte så mycket med talang som arbetskraften som krävs. Kraftansträngningen och det ihållande arbetet till att nå sitt mål, att fortsätta även om det inte är roligt alla gånger.

Beslutsamhet, ihållighet och envishet

Länge har man pratat om medfödd talang. Introverta och Extroverta med personlighetsdrag som gör det lättare eller svårare att klara framgång I och med att man börjar ta upp ordet Grit så lägger man istället en pinne i brasan över hur villig man är att anstränga sig och med beslutsamhet fortsätta kämpa för att nå sitt mål och att detta inte har något med en medfödd talang att göra. Det är intressant. För det betyder också att vill man så kan man.

I p3 Kropp & Själ pratar man med Angela Lee Duckworth som arbetade som matematiklärare för sjuåringar när hon insåg att deras möjligheter att lyckas inte enbart låg i deras IQ och genialitet – utan huruvida de hade ihållighet, arbetade hårt och hade ett driv att utvecklas och bli bättre. Hon beskriver det som ”kraften av passion och uthållighet.”

kraften av passion och ihållighet

 

I en studie som hon gjort tillsammans med Christopher Peterson beskrev de sin hyptoes kring Grit som livsviktig inom hög framgång. Denna hypotes framkom när de intervjuade högt uppsattta inom områdena bank, målning, journalism, akademi, medicin och lag. De frågade dessa människor vilka egenskaper som avgör om de kommer gå långt inom respektive arbetsområde. De intervjuade beskrev grit lika ofta som talang. Faktum var att många var förvånade av framgångarna som kollegor som inte först verkade ha särskild talang eller speciella egenskaper för arbetet men som fortsatte kämpa och uthålligt jobbade sig uppåt för att nå sina ambitionsmål medan kollegor med synliga talanger och ”rätt” egenskaper för arbetet inte lyckades komma lika långt inom arbetet då de saknade just ihärdighet inom sina långtidsambitioner. Bara för att man inte från början visar tecken på talang betyder detta alltså inte att du inte kan komma långt i de områden du vill. Du kan genom uthållighet och arbetsmöda skapa den verklighet du längtar efter genom att ha passion för ditt mål och en villighet att anstränga dig, dag ut och dag in. Du kan skaffa dig mer grit genom ansträngning, målsättning och en passion för att fortsätta trampa skutan framåt. Vissa påstår även att talang inte finns på riktigt utan allt handlar om ett ihållande arbete mot det man vill. Grit öppnar dörren för alla. Drömmar och mål och din egen uthållighet och jäklar anamma är vad som sätter gränserna.

Vill du ha mer motivation? Läs då igenom våra Tips&Råd. Se till att jobba mot dina drömmar och mål, sök ett jobb idag.


Källor

P3 Kropp & Själ: Skaffa mer Grit

Rapport av studie gjord av Angela Lee Ducksworth och Christopher Peterson

TED-talk föredrag av Angela Lee Ducksworth

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera