STUDENTJOB BLOG

Att spara pengar som student är inte lätt. Visst – det finns studiebidrag och, för vissa, studielån. CSN kommer visserligen, likt en stilig riddare ridandes på en vit häst, och räddar en i slutet av månaden. Men riddaren försvinner lika fort, och lämnar en i skiten återigen. Hyra, räkningar, hygienprodukter, kurslitteratur, kläder, nöje, och framförallt denna förbaskade mat... Ibland är det som att pengarna bara rusar iväg.

Det är inte lätt. Men här kommer 6 tips som förhoppningsvis kan göra det lite lättare. Vissa av dom har du säkerligen hört förut, och vissa av dom kanske är nya.

 

Gör en budget. Det vanliga standard rådet, jag vet, men det har sina fördelar. En budget må för många vara tråkigt, men det kan göra att du lättare får koll på sin ekonomi och vet vad varenda öre ska gå till. Efter du har gjort en budget som du hunnit testa, kan du även utvärdera hur den fungerade. Gick det som du trodde? Är det något du kan lägga mindre pengar på? Kom även ihåg att det är fullständigt okej att inte få till en perfekt budget på en gång. Ge det ett till försök – du fixar det!

 

Gör en budget

Lämna bankkortet hemma och ta ut kontanter på förhand istället! Detta är i synnerhet användbart om du ska till krogen. Om du har en bestämd summa som du vet att du ”får” dricka för, och bokstavligen inte kan spendera mer, kan det leda till att du sparar pengar. Dessutom slipper du den där isande skräcken dagen efter en utekväll, när du tittar på ditt bankkonto och ser hur mycket du spenderat. Att inte spendera pengar är ibland svårt nog i vanliga fall, och det blir inte lättare som full. Att enbart ha kontanter med sig är ett bra sätt att hindra sig själv.

 

Köp mataffärers egna märken, de flesta mataffärer har detta. Det är vanligtvis ett mycket billigare alternativ än de andra märkena, och smaken och/eller kvalitén skiljer sig vanligtvis inte mycket. Några kronor per produkt kan kännas ynkligt, men i längden kan det göra stor skillnad! Testa så får du se.

 

Handla begagnade kläder. Likadant här – ett billigare alternativ där kvalitén faktiskt inte skiljer sig så mycket. I vissa fall märks det inte ens att kläderna blivit använda. Du kan få fyra tröjor till priset av en ny – vilket i en students plånbok definitivt kan göra skillnad!

 

Skriv upp en lista på det du vill ha, vänta sedan i 30 dagar. Det är väldigt lätt att bli frestad till att impulsshoppa ibland. En klänning, ett par nya skor, hörlurar, skjortor... Det finns så mycket man vill ha. Om du, istället för att köpa det direkt, skriver upp det på din mobil eller liknande och sedan väntar i 30 dagar, kan du se till att verkligen är något du vill ha. Vanligtvis försvinner suget under den tiden, och du kanske till och med glömt av det, men om du fortfarande vill ha det... Köp det! Att vänta är ännu ett bra, men ibland svårt, sätt att hindra sig själv.

 

 

Studentekonomi

Avslutningsvis – gå till biblioteket! De flesta bibliotek har nu för tiden inte enbart böcker, utan även musik, tv-serier, filmer och dylikt. Vissa har även tv-spel. Utbudet varierar visserligen beroende på bibliotek, men det är ändå värt att kika. Du kan bli förvånad!

Jag hoppas att dessa tips har hjälpt er, eller fått er på nya tankar iallafall. Att spara pengar är inte lätt, men det kan gå. Åtminstone lite.

Om ni har några andra bra tips får ni gärna dela med er av dem i kommentarsfältet!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera