STUDENTJOB BLOG

Det finns flera anledningar till varför det är bra att ha ett fotografi på dig själv i ditt CV när du söker jobb. Frågan är dock om bilden ökar chansen till arbete eller om det enbart är texten som avgör. I detta inlägg tas både det negativa och det positiva upp med att infoga ett foto i sitt CV. 
~
På uppdragsgivarens kontorsbord ligger ett CV från en man i trettioårsåldern. Han har en hel del erfarenheter och kunskaper inom flera olika serviceyrken precis som företaget söker. Problemet är dock att chefen för företaget saknar ett fotografi på mannen som ligger bakom CV:t. Han försöker föreställa sig en bild, men lyckas inte. 
~
Vad för positiva aspekter finns det med att ha en bild på dig i ditt CV?  Arbetsgivaren får till en början syn på vem som skrivit CV:t, vilket är ett stort plus. Texten i förhållande till bilden samspelar med varandra och det kan på så vis bli naturligt för arbetsgivare att finna sin egen tolkning av bilden på dig tillsammans med din skrivna text. CV:t blir enklare att uppfatta eftersom både bild och text förhåller sig till varandra. Ett CV med enbart text blir svårare att tolka eftersom chefen förmodligen känner att han eller hon vill se vem det är som har kunskaperna och erfarenheterna som är nerskrivna på pappret. Det kan då efterlikna situationen som skrivet ovan. 

Mycket avgörande är nog också hur bilden är framställd. Om du ler på bilden, (vilket bör vara en självklarhet) kommer chefen genast att bedöma dig som en glad och trevlig person. Om du däremot ser arg ut på bilden kommer tolkningen istället att vara att du ser otrevlig och ilsken ut och det leder nog CV:t ner i soporna. 

Det negativa med att ha en bild i ditt CV kan vara att arbetsgivaren ”dömer boken efter omslaget”. Hur många gånger har du hoppat över en film på Netflix bara för omslaget inte sett tillräckligt intressant ut? Så kan det säkert hända vid CV-bilder, tyvärr. Det kan därför vara bra att tänka på en del saker när du ska välja ett bra foto till ditt arbetssökande. Ett exempel är att inte välja en så kallad ”selfie-bild”, självklart blir du bäst på bild om du får posera och ta fotot själv, men tänk på att en arbetsgivare ska bedöma dina kunskaper och erfarenheter och därför bör din CV-bild kunna tas på allvar.

Här är därför fyra tips på hur du får en bra CV-bild:

  • Sätt på dig kläder som du trivs i.
  • Be någon ta kort på dig, eller sätt på självutlösaren på telefonen eller kameran.
  • Sträck på dig, men var avslappnad.
  • Le! Med tänderna eller inte, det avgör du helt själv. Eller kör på en så kallad ”smize”, ett begrepp skapad av Tyra Banks vilket innebär att du ler med ögonen.

Hoppas dessa tips hjälper dig att skapa det nästintill perfekta CV-fotot!

 

Bild på Curriculum Vitae


Men vad tycker du? Ska det finnas en bild på dig i ditt CV eller inte? Kommentera gärna ditt svar!

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera