STUDENTJOB BLOG

Det är svårt att ha ett bra studieupplägg inför en tentamen. En ny termin på högskolan har dragit igång och trots att det bara gått en vecka har jag redan lyckats plugga mer än tolv timmar på en dag.

Det är ingen nyhet att studier tar mycket tid, men ibland går det lite över styr. Att börja i tid brukar vara en bra grej! Kanske en klyscha? Men min filosofi är att, ju tidigare man börjar ju lättare blir det att få ett bra upplägg inför en kommande tentamen. Mitt problem är bara att jag ibland blir sittande för länge med inlärningsuppgifter eller inläsningsmaterial. När jag är klar finns det för lite tid över till att hinna göra något annat.

Det här händer ofta. Och för mig är det väldigt vanligt i början av en ny kurs har jag märkt. Alltså innan jag fått struktur på hur kursens upplägg ser ut. Ett problem är att veta vad jag behöver lära mig? Ibland kan det vara svårt att sortera bland allt inlärningsmaterial. En lärare kan hänvisa till att lära sig det ”mest relevanta” inför en tentamen. Men vad är egentligen det mest relevanta? Det som är relevant för läraren är kanske inte är vad jag uppfattar som viktigt? Självklart kan det vara ämnen som blivit diskuterade på föreläsningar eller liknade, men ibland får jag en känsla av att så inte alltid är fallet. När tentamensdagen väl kommer finns det en risk att jag sitter där och tänker: “Va!? Skulle jag kunna det här?”.

Det går i de flesta fall bra. Är man bara påläst på det mesta sitter det i hjärnbarken någonstans. När det gäller som mest brukar hjärnan på något underligt sätt förstå vad som ska bli gjort när examinationsdagen nalkas.  Men hur hälsosamt är det i längden att bara sitta med studier innan examinationsdagen är en fråga värd att diskutera.  

Det är aldrig bra att sitta flera timmar med ett material som jag gjorde. Det känns liksom i kroppen. Jag blir slö, mina ögon blir torra som sand och huvudet känns som bly. Därför tror jag att en balans mellan studier och fritidsaktiviteter är viktigt. I alla fall för mig. Som tur är har jag fotboll och teater några gånger i veckan. Det blir naturliga pauser i vardagen. Och de dagar jag inte har aktiviteter försöker jag ta mig ut ändå. Bara för att rensa tankarna från information. Men som sagt, när det är mycket att lära sig inför en tentamen är det inte alltid lätt att skapa sig dem andrummen.

Man thinking while writing

 

Hur jag ändå brukar skapa ett inlärningssätt som i mångt- och mycket fungerar är genom att gå på föreläsningarna. Vissa studenter tycker kanske att det är olönt att göra detta eftersom det går att hävda att lärarna tar upp samma information som står i hänvisade böcker, PDF-filer eller liknande och därför kan man ta ledigt de timmarna. Visst kan man göra det, men jag ser det istället som en missad chans till att få ännu mer tid över till annat!

Varför jag läser på kvällen innan och går på föreläsning den tidiga morgonen efter är just för att jag dels får dubbel inlärning och samtidigt får mer fritid. Även om jag kanske inte har förstått allt direkt, tror jag att det minskar behovet av att sitta lika länge när skoldagen är slut. Då hinner jag tillexempel med min fotbollsträning som jag absolut inte vill missa. Ju bättre påläst jag är inför en föreläsning ju mindre har jag att läsa senare. Låter det som en bra grej? Tro mig det är det.

Men för att återvända till mitt problem, att jag tycker att studierna ibland tar för mycket tid. Tror jag det ibland beror på att jag vill för mycket och kanske har förstått för lite. Jag vill ju bara så gärna slutföra den där uppgiften, bara läsa klart de där sidorna. En morgon blir till eftermiddag, en eftermiddag blir till kväll, en kväll blir till natt. En sådan situation kan vara ett varningstecken att ta på allvar och därför lika bra att lägga sakerna åt sidan en stund. Det jag inte förstår just då förstår jag kanske senare. Förhoppningsvis blir jag inte sittandes tolv timmar senare med samma uppgift, nästa dag…men, men…det där med studieteknik är inte enkelt.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera