STUDENTJOB BLOG

Vill du lära dig skriva en text som lockar till läsning, hur du klipper och filmar ett TV-inslag och lära dig grunderna i radioproduktion? Det var något jag ville göra när jag valde att studera journalistik och multimedia.

Vad man ska bli när man blir stor är ett ständigt dilemma. Det är verkligen inte en självklarhet för alla, inte heller för mig när jag slutade gymnasiet för två år sedan. Visst hade jag drömmar. Jag ville bli fotbollsproffs, och jag gav det ett försök, då jag gick på elitfotbollsgymnasium. Men drömmar är drömmar och inte alltid de lättaste att uppnå. Efter ett halvår med jobb på en hamburgerrestaurang kände jag att det skulle vara roligare att studera vidare. Jag skickade därför in en ansökan till en journalistikutbildning med inriktning multimedia i Stockholm och jag kom in! Med tre terminer kvar, är valet av denna utbildning något jag är glad över att jag valde.

Vad bör du ha för intresse när du börjar på en utbildning såsom journalistik och multimedia?

Kurserna blandar litteraturstudier med praktisk inlärning. Om du tycker det är tråkigt att enbart sitta med näsan i böcker, vilket också förekommer, får du även möjlighet att utföra moment i praktiken. Till exempel får du göra det jag tycker är roligt, att filma och fotografera med större och mindre kameror vid intervjusituationer.

Tycker du också om eller vill utveckla en förmåga att ta kontakt med människor som du aldrig träffat förut? Då är journalistik och multimedia något för dig. Då menar jag inte dina nya kurskamrater, utan människor som du får i uppgift att intervjua utanför utbildningen. Till exempel människor i kommunhus, folk på gatan eller liknade. Låter det läskigt? Jag ska erkänna att jag själv tyckte det i början, men efter ett tag är det något du lär dig.

Det kan också vara en fördel att vara intresserad av samhällsfrågor generellt. Exempelvis sport, kultur, politik eller enbart saker som sker runt omkring dig. Att vara uppdaterad med nyheter helt enkelt.

Vad kan du arbeta med efter din examen?

Jag hoppas att jag inte gått min utbildning i onödan. Vilket man antagligen inte kan göra eftersom det finns mycket annat att lära sig under sin studietid. Man får nya vänner, lär sig göra matlådor för att kunna spara pengar och ta eget ansvar.  Men, men nu ska jag inte gå in på det. Vi återgår tillbaka till vad man kan bli.

När jag förhoppningsvis (jag gillar inte att ta ut saker i förskott) står med ett examensbevis i handen om sisådär ett år, är målet att jobba inom branschen för journalistik. Kanske som TV– eller tidningsreporter. I stort sätt är det journalist jag utbildar mig till inom min utbildning. Skulle det inte gå spikrakt som man har tänkt sig finns det alltid sidospår att välja. Om du gör en snabbsökning på en hemsida för jobb, upptäcker du snart att kommunikation, jobb för pressansvariga eller reklambranschen ser det som en fördel om du har en journalistutbildning. Jag antar att arbetet inom dessa områden liknar arbetssättet som du lär dig på en journalistutbildning. Utan att vara en expert vill jag ändå påstå att utbildningen är bred och ger en kunskap som går att använda inom många områden.

Men hur skiljer sig Journalistik och multimedia från andra utbildningar?

Jag har nog varit inne på det redan. Men ett litet förtydligande kan nog vara på sin plats. Skillnaden med den inriktning jag går jämfört med andra utbildningar är nog de praktiska momenten. Du får helt enkelt i uppgift att utföra vissa moment som liknar hur en journalist jobbar i verkligheten. Sedan hur mycket min utbildning skiljer sig från andra journalistutbildningar kan jag tyvärr inte svara på. Men det kanske skulle vara att vi får lära oss journalistik för alla plattformar. Sådant som har med TV, radio och tidningar att göra och inte enbart en av dessa.

Har jag haft nytta av min utbildning hittills?  Just nu skriver jag för en blogg på studentjob.se. Det kan jag bland annat tacka mitt studieval för.

 

Reading and working on a laptop

 

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera