STUDENTJOB BLOG

Många ungdomar väljer idag att plugga vidare direkt efter gymnasiet, även om majoriteten oftast är väldigt skoltrötta och egentligen skulle gynnas av ett sabbatsår. Om det är pressen att ”bli någonting”, rädslan att mista umgängeskretsen eller svårigheten att hitta ett jobb är svårt att säga, och kan troligtvis vara en blandning av flera olika faktorer. Men hur väljer man rätt? Hur vet man vad man vill utbilda sig till vid 18–19 år? Gör det något om man valt fel?

Man looking over New York

 

Svaret är oftast nej, det gör ingenting och det brukar vara lätt att hoppa av eller byta utbildning. Dock kan det vara krångligt att byta mitt i en termin, då det inte är säkert att det finns platser kvar på det programmet man vill läsa. Det simplaste då är att hoppa av sina studier och söka in till nästa termin. 

Enligt en rapport av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, var 2009 de vanligaste anledningarna till studieavbrott själva utbildningen och sociala faktorer. Den minst vanliga var ekonomiska faktorer. Enligt en artikel av Statistiska Centralbyrån avbröt 30% av de studenter som kom direkt från gymnasiet sin utbildning 2009. Dock slutade endast 11% studera helt, medan resten bytte till andra kurser och program. 

Så vad bör man tänka på om man helt plötsligt står där och tänker ”det här var verkligen ingenting för mig”? Först och främst är det viktigt att komma ihåg att det inte ligger någon skam i det överhuvudtaget. Det är helt naturligt att vid sådan ung ålder ändra sig om framtiden, och ingen kommer se det som ett misslyckande förutom möjligtvis du själv. Tänk i stället på det som en extra erfarenhet! Du testade någonting nytt och bestämde att det inte passade dig. Sådant händer varje dag. 

Det är även viktigt att kontakta högskolan eller universitetet om ditt avbrott. Om du inte vet vart du ska vända dig kan du alltid kontakta en lärare eller studievägledaren och fråga. Om du tagit lån från CSN är det också viktigt att du meddelar om studieavbrott eller uppehåll så du inte får ut för mycket pengar och därmed en större skuld än nödvändigt. Detta kan du kolla påCSN:s hemsida.

Självklart kan det tillkomma omständigheter beroende på om du studerat på annan ort, hur långt i utbildningen du kommit, osv. Men som avhoppare av en programutbildning som jag påbörjade direkt efter min gymnasieexamen kan jag säga att det löser sig hur du än väljer att göra. Mitt råd är att ta ett sabbatsår om du är osäker, skaffa lite jobberfarenhet och fundera på vilken utbildning som passar just dig. 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera