STUDENTJOB BLOG

Studentlivet i all ära men visst kan det även kännas motigt ibland? Ett vardagsdilemma tycker jag kan vara att ha tid, inspiration och råd till god, snabb, nyttig och enkel matlagning. Kanske känner du likadant? Välkommen att ta del av några matsmarta tips, från en student till en annan.

Bowl with cereal

En bra utgångspunkt är att handla och äta snällt, både mot plånboken såväl som miljön, en win-win situation. Kör enligt konceptet ”liten insats för stor utdelning”, det vill säga, köp storpack när du handlar och gör storkok och flera matlådor när du lagar mat och frys in, det lönar sig i längden. Införskaffa dig ett basförråd, det vill säga torrvaror såsom pasta, ris och konserver att ha i skafferiet. Handla säsongsmässigt, till exempel är rotfrukter och grönsaker alltid billigt. Tänk en gång extra: Behöver jag verkligen de här kakorna även om de är billiga?” Om det är onödigt för hälsan så är det onödigt för plånboken. Vid sötsug är hembakat både billigare och godare.

Se över dina matinköp en gång i månaden och bugettera för dina inköp. För att spara ytterligare pengar är det också bra att skaffa ett ICA-kort, det ger både inspiration liksom rabatter och erbjudanden.

Att samla kompisgänget och laga mat är toppen. Samtidigt som det blir billigare så är det också trevligare än att äta själv och det är kul att utbyta recept och tips med varandra.

Friends and BBQ

Internet gör att det är enklare än någonsin att inspireras till sin matlagning, sök på några ingredienser och med ett klick har du flera recept att välja från.

DU bestämmer vad du lagar. Skriv en lista på vad just DU vill laga, det finns inga begränsningar och man behöver inte följa receptet till punkt och pricka, men det kan vara skönt att ha en bas att utgå ifrån för att sedan experimentera.

Ta dig tid, matlagning är en konst. Även om man ibland såklart önskar att middagen ska vara klar på ett ögonblick är det bra att komma ihåg att övning ger färdighet och att god, hälsosam mat måste få ta tid för att bli bra.

Sätt upp mål då det känns jobbigt att ställa sig vid spisen. Tänk på pengarna du sparar och unna dig något för dem, kanske en fika eller ett restaurangbesök.

Sist men inte minst, laga mat men se även till att äta mat! Tro mig, det gör under för studieresultat, hälsa och matlagningsinspirationen att äta gott. Kom ihåg, matlagning sparar dig pengar och är en chans till kreativitet och avkoppling. Ibland kommer ju oförutsedda stunder när köket gapar tomt eller motivationen och inspirationen tryter vad gör man då? Inventera i basförrådet! En varm smörgås och en kopp te i all sin enkelhet är inte fel.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera