STUDENTJOB BLOG

Har du planer på att åka till Frankrike? Livin France har framtagit en kort guide på punkter som är bra på att ha koll på innan du åker iväg!

Vad behöver jag för att ta mig till Frankrike?

Du som är EU-medborgare behöver inte visa ID-kort eller pass när du reser mellan två Schengenländer, dessa utgörs av de 22 medlemsstaterna inom Europeiska unionen samt Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Resenärer från övriga europeiska länder måste dock ha ett giltigt ID-kort för att resa till Frankrike. För länder utanför EU krävs ett giltigt pass, och för vissa även visum. För ytterligare detaljer kring detta kan du besöka den svenska regeringens hemsida.

Vilken valuta använder jag i Frankrike?

Frankrike använder euron. Med detta i åtanke kan det vara en bra ide att växla pengar i förväg så du inte riskerar onödigt dyra växelavgifter. De flesta franska bankomater accepterar även utländska kort (Visa, Mastercard, Maestro, etc) dock kan de tillkomma en avgift om du tar ut pengar med till exempel ett svenskt bankkort. En bra ide om du planerar att stanna i landet över en längre period är att skaffa ett franskt bankkort.

Leende tjej i stan

Hur är kollektivtrafiken i Frankrike?

Frankrike har en bra kollektivtrafik med förbindelser till alla större städer och även många mindre städer, detta gör det enkelt ifall du har ett extrajobb som ligger lite i utkanterna av staden. Kostnaden för en biljett varierar men brukar vara ungefär en euro. I Frankrike kan du fortfarande köpa en bussbiljett av busschauffören när du kliver på bussen, de större stationerna har även en automat för detta. Ifall du planerar att stanna över en längre period är det rekommenderat att skaffa ett busskort. Busskortet kostar ungefär 170 € för ett år.

Vilka aktiviteter bör jag satsa på?

Frankrike erbjuder något för alla, oavsett om du vill dansa på en nattklubb tills solen går upp, dricka vin på en avslappnad uteservering eller gå runt i staden och titta på kända konstverk. Beroende på vart i Frankrike du befinner dig och under vilken årstid varier sevärdheterna. Bra tips för att få en så givande upplevelse som möjligt är att anpassa aktiviteterna efter säsongen och vädret istället för att ha en helt färdig plan. Flexibilitet och spontanitet är något fransmännen är bra på, så ifall du vill ha en genuin upplevelse bör du lämna lite utrymme för det du också! 

sparburkar med pengar i

Om du vill ha mer information om livet i Frankrike, se till att lämna en kommentar hos www.livin-france.com så svarar vi gärna! Du kan även hitta mer information om jobb och upplevelser på www.studentjob.fr och www.livin-france.com för att påbörja din upplevelse utomlands!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera