STUDENTJOB BLOG

“Oj, ska du börja plugga direkt efter studenten? Kommer du verkligen orka det?”, en fråga som många av oss säkert har blivit bemötta med. På grund av skoltrötthet väljer nämligen majoriteten av dagens ungdomar att jobba eller resa efter studenten för att sedan ta upp studierna igen efter något år. Därför betraktas det av många som lite konstigt att ha driv att läsa vidare redan hösten efter studenten, när man redan har gått så många år i skolan. I dessa fall är det viktigt att inte bli avskräckt av majoriteten och släppa sitt driv att plugga vidare. Istället bör man dra nytta av de fina utbildningsmöjligheter som finns i Sverige, vilka gör båda alternativen gällande valet efter studenten möjliga.

För de som inte känner sig redo att studera vidare, utan till en början strävar efter livserfarenheter genom exempelvis arbetslivet, finns det en hel del tips på att bli attraktiv på arbetsmarknaden att ta del av. För de som däremot direkt känner sig fit for fight för en ny värld på universitet finns den möjligheten också. Efter utbildningsval och antagning innebär ofta denna värld mycket eget ansvar, ny stad och bostadsletande. Till en början kan det vara skrämmande och osäkert, men utifrån egna erfarenheter lär man sig mycket om hur samhället fungerar som helhet, vilket gör att man utvecklas som person på flera olika plan.

Girl and laptop

Med andra ord är det lika möjligt att bli universitetsstudent efter att man tagit ett eller flera sabbatsår, på samma sätt som det är möjligt att läsa vidare direkt efter studenten. Med hänsyn till detta beror “efter-studenten-valet” mycket på individens mognadsnivå. Trots att alla som står där tillsammans på studentdagen är i samma ålder är alla inte utvecklade på samma plan, och därför olika redo för universitetet. Det krävs att man själv känner att man har lust att sätta sig in i universitetsstudierna, för att få ut så mycket som möjligt av dem. Studiemotivation är nämligen en viktig komponent i detta sammanhang, och för att få den måste man själv känna sig redo för ett liv som universitetsstudent. Och när det är, ja, det kan bara du själv svara på. Således är det varken fel att hoppa på tåget mot universitetet direkt efter studenten eller fem år senare.

Two girls

“Oj, ska du börja plugga direkt efter studenten? Kommer du verkligen orka det?”. Nästa gång du får den frågan är du förhoppnings införstådd med att DU vet när du känner att du är tillräckligt redo och mogen för samt nyfiken på allt vad universitetet och studentlivet har att erbjuda. När du är det är det bara att köra, och jag lovar dig; du kommer inte ångra dig!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera