STUDENTJOB BLOG

Så här i sköna maj när ett studieår närmar sig sitt slut med tentor, inlämningar och presentationer är jag som student säkert inte ensam om att känna att studiemotivationen inte är på topp. Känns det som att du istället för att nynna “Sommartider, hej, hej, sommartider” snarare mässar “Tentatider, nej, nej, tentatider”? Är det jobbigt att hitta viljan att slutföra allt och känner du att tiden springer iväg? Från en student till en annan kommer här lite tankar och förslag om hur det sista pluggandet innan sommaren kan bli lite lättare.

Girl sitting

Först, börja med att ta ett djupt andetag och sätt dig sedan och skriv en lista, det kommer

skapa en struktur och göra det lättare överblicka vad som måste göras. Sätt sedan upp mål och dela upp dem i delmål, det kommer att underlätta och få dig att se ljuset i tunneln. Mer konkret innebär detta att inte bara att till exempel säga att “Jag ska skriva klart inlämningsuppgiften”. Gör det till ditt slutgiltiga mål medan delmål på vägen kan vara att planera för att “idag skriver jag en en inledning” eller “imorgon tar jag itu med detta stycket i avhandlingen”, visst känns det mindre tungt än att känna att man ska göra allt på en gång? Är det lätt att tappa fokus, hopar sig distraktionerna och prokastrinerar du snarare än pluggar för fullt? Prova att plugga i etapper, till exempel korta intervaller eller fokusera under en timme. Känn efter och välj ut den tid när du är som mest produktiv, vissa är morgonpigga medan andra föredrar eftermiddagar och kvällar. Kom ihåg att ta pauser efter ett pluggpass, belöna dig och fokusera på något annat för en stund för att bearbeta all information.

Girl reading in bed

Ett annat tips är att variera sig i sitt pluggande. Växla mellan att plugga själv och med andra, då kan man ju utbyta idéer, anteckningar och kamratgranska varandras arbeten. Även miljöombyten gör gott för motivationen, varför inte utnyttja det underbara vädret, sätta sig ute och boosta D-vitaminbehovet såväl som humöret på samma gång? Som sagt, att hitta motivation till studier så här i sommartider är lättare sagt än gjort. I stora drag är mitt råd då att ha i åtanke vad som behöver göras i studieväg, när man är som mest kapabel till studier och hur man kan studera. Kom även ihåg att fira dina framgångar, det är lika viktigt oavsett om det är ett steg på vägen eller det slutgiltiga målet. Slutligen, kanske det viktigaste av allt? Känn dig stolt över vad du åstadkommit, du gör ditt bästa och det duger.

Lycka till med det sista av studierna och njut sedan av sommaren!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera