STUDENTJOB BLOG

Digitaliseringen tar över våra liv och inte minst våra arbetsliv. Idag har vi mer makt än någonsin att forma våra arbeten och möjlighet att helt ta kontroll över vart, hur och när vi jobbar. Visst är det en häftig tid vi lever i? Det pratas gig-ekonomin, digital nomadskap och influencers och att ha världen som sin arbetsplats är inte längre en dröm utom räckhåll utan ett alternativt sätt att arbeta på. Att frilansa (inom sociala medier) är en arbetsmetod jag själv har anammat för att få kontroll över min tid och samtidigt kunna jobba med det jag älskar, i den miljö som jag trivs bäst i. 

Är du nyfiken på hur frilanslivet fungerar och är sugen på att testa själv? 
Här kommer min 3-MUST DO’s för att kickstarta din nya karriär!

Girl laughing at a laptop
  1. VAD KAN DU ERBJUDA VÄRLDEN?

Mitt första tips är att identifiera dina styrkor och fundera över dina passioner. När det kommer till att frilansa inom just sociala medier finns det många områden att djupdyka inom, ringa in dom nischer du finner intressanta och vill utveckla eller alternativ redan har erfarenhet inom.

Exempel på områden:

SEO (sökoptimering)
Webbutveckling/webbdesign
Annonsering
Innehållsskapande
Influencers marketing
Videoredigering 

Vi lever i en tid där kunskap är otroligt lättillgängligt; börja med att kika på ett par youtube-tutorials eller varför inte köp dig en digital marketingkurs på Udemy. 
Det billigaste och mest effektiva sätt för företag att exponera sig idag är just genom sociala medier men trots detta hinns det inte alltid med. Ett annat knep är att kika hur företag du tycker verkar intressanta sköter sina medier idag och ta fram exempel på kampanjidéer, strategier och förtroendegivande innehåll som kan lyfta deras exponering och pitcha in hur du kan tillföra mervärde och få varumärket att sticka ut från mängden.

  1. STRETCH OUT YOUR COMFORT AND KNOWLEDGE ZONE.

Ta kontakt, visa framfötterna och presentera dina idéer och tjänster! 
Glöm inte att ingen är expert till en början! Det härliga med uppstartsfaser är hur otroligt utvecklande och lärorikt det är.
Våga be om hjälp, våga vara jobbig och våga ställ frågor! Den kunskap du inte besitter finns det garanterat någon annan som gör, om inte i ditt nätverk så genom någon annans. 

Visa att du finns! Uppdatera dina sociala mediekanaler - dina kanaler är dina främsta skyltfönster, gå på mingel där du vet att eventuella jobbkontakter kan skapas, ring upp intressanta företag och har du möjlighet - skapa en egen hemsida där kunder lätt kan hitta dig och dina tjänster. Du kan sitta hur mycket meriterande kunskap som helst men ändå inte attrahera kunder, det absolut viktigaste är därför hur du förvaltar den. Ibland får man många nej innan man hittar rätt, glöm inte att ett nej varken definierar ditt arbete eller dig som person, däremot är det viktigt att alltid ta till konstruktiv kritik. Jag brukar tänka ”100 knack, 10 snack, 1 JA TACK”. 

Att frilansa innebär att du erbjuder dina tjänster mot kompensation och är likamed att vara egenföretagare. 
Känner du dig osäker på om du vill starta upp en enskild firma (vilket för övrigt går att få hjälp med genom Verksamt.se så kan du enkelt småstarta genom att fakturera via onlinetjänster som frilansfinans. 

  1. RUN WILD!  

Det absolut viktigare av allt - det är okej att drömma litet som stort!
Glöm inte att allt vi ser är ett hittepå av människor, precis som du och jag. Det som till en början var galna idéer är nu samhällsstrukturer, företag, organisationer och lagar. Ha det i åtanke innan du sätter begränsningar för vad du har möjlighet att åstadkomma. Så länge du tror på din egen förmåga och potential kommer andra också göra det. 

Det ska kännas lite läskigt och skrämmande, det är inte bara en naturlig del av processen utan också ett bevis på att du gör någonting rätt. Det SKA kännas nervöst. Ju mer du utsätter dig för obekväma situationer desto mer stretchar du din uppfattning om vad som är möjligt och inte. Ju mer du vågar, ju mer vinner du. 

Sätt en intention, gör upp en plan och kör. Resten löser sig längst vägen, jag lovar. 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera