STUDENTJOB BLOG

Stipendier kan hjälpa dig att förverkliga drömmar, öppna nya dörrar och förverkliga projekt du annars bara kunnat drömma om att skapa. I sverige delas stipendier för flera miljarder kronor ut årligen för flertalet olika ändamål, att söka stipendier kan alltså vara väldigt lönsamt. En målinriktad person med en klar strategi och tydliga mål har oftast goda förutsättningar att få bra utdelning. Allt ifrån idrott, kulturella projekt, studier och rehabilitering finns på listan över stipendier som delas ut årligen i Sverige. Stipendieguiden.se har samlat stipendier och guider för hur du går tillväga med din ansökning.

Stipendieansökningar kan se ut på många olika sätt, Det är inte säkert att alla fonder tar emot ansökningar till exempel, det kan även finnas ett råd eller kommitté som nominerat lämpliga kandidater. Långt ifrån alla fonder har bestämda datum för när ett stipendium kan sökas, i dessa fall kan man i stort sett söka stipendiemedel löpande året om. Nedan listar vi några av de vanligaste områden att söka stipendier inom.

 

Girl reading tablet

Stipendier för forskning

  • Den stipendium kategori som är i särklass störst vad gäller storleken på beloppen som betalas ut är forskningsstipendier. Varje forskare har mycket goda möjligheter att finansiera sina aktiviteter med stipendier, För många typer av forskning kan det vara en nödvändighet att hitta stipendier eftersom annan finansiering är svår att hitta. Utländska forskningsstipendier är ofta möjliga att söka för svenska forskare.

Utbildningsstipendier

  • Det finns en mängd stipendier som instiftats för att hjälpa studerande på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolenivå upp till och med universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser, både i Sverige och utomlands. Bidrag ges bland annat till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor, praktik, examensarbeten och forskningsprojekt. Traditionellt delas studiestipendier ut av stiftelser men allt fler stipendier delas ut av företag och andra organisationer som vill stödja ett specifikt ändamål eller vissa studerande.

Idrottsstipendier

  • Du som är aktiv inom en idrott kan söka särskilda idrottsstipendier. Stipendierna brukar vara i form av bidrag till träningsläger, deltagande i tävlingar, inköp av material och utrustning m.m. För dig som idrottar finns goda möjligheter att hitta stipendier framförallt om du är intresserad av att studera utomlands i kombination med idrottsutövandet. Även inrikes finns en hel del att söka, framförallt för yngre talanger som satsar hårt inför framtiden.

Kulturstipendier

  • Det finns flera fonder som delar ut stipendier till personer som är verksamma inom konst, dans, musik, teater, film och författande. Pengarna kan användas till inköp av material, utrustning, ateljéhyra, resor, kulturella projekt, utställningar, utbildningar m.m. Både för etablerade kulturutövare och för de som utbildar sig finns goda möjligheter att hitta stipendier.

    Man working on design

När du söker stipendier kan det vara värt att lägga ner tid på göra upp en strategi för vad du vill uppnå med det. Stipendier är en enorm möjlighet till att finansiera tex studier, projekt mm i såväl sverige som utomlands för forskning, kultur, idrott, resor, behövande etc. I din ansökan bör det finnas punkter som dels förklarar varför just du ska bli tilldelad stipendiet, men också på vilket sätt stipendiet kan bidra till att uppfylla dina mål. Stipendieguiden.se är till för dig som har en dröm och behöver finansiering, här hittar du den kompletta guiden för du bör gå tillväga för hur du hittar, söker stipendier och får stipendier.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera