STUDENTJOB BLOG

Är det dags att söka jobb och skriva CV? Grattis!
Detta är vanligen ett av de första stegen i arbetssökningsprocessen och ibland kan skrivarkrampen slå till redan här. CV-mallar.net hjälper dig med att komma igång och ser till att du har med alla väsentliga delar för att skapa ett perfekt CV. Där kan du dessutom ladda ner mallar som får även den mest envisa skrivkrampen att försvinna!

Man thinking

Vad ska då finnas med i ett CV?
Det beror på vad du har för erfarenheter du vill visa upp och som kan hjälpa dig att kamma hem tjänsten. Det finns såklart det självklara, såsom dina personuppgifter, en städad CV-bild på dig och kontaktuppgifter. Därefter kan du skriva en kort sammanfattning om varför du skulle passa in på tjänsten. Detta ska hållas väldigt kort men är inte desto mindre viktigt - det är din första chans att sälja in dig själv! 

När du sedan ska börja fylla i dina erfarenheter i form av arbete och/eller utbildning är det viktigt att hålla det snyggt och ordningsamt. En kronologisk ordning - gärna med nyaste först - samt tydlig kolumn för datum är en bra början. Se till att det finns korta beskrivningar för erfarenheterna och ta bara med det mest väsentliga för den sökta tjänsten om du har mycket i bagaget. 

Glöm inte att ta med speciella och originella erfarenheter du samlat på dig genom åren. Dessa kan vara volontärarbete eller föreningsuppdrag till exempel. Skriv dessutom med vilka kompetenser och färdigheter du har, speciellt om det är något specifikt som fråga efter i annonsen och detta är något du kan. Till sist kan det vara bra att ha med referenser, men det är inte en bra idé att skriva namn och telefonnummer direkt i CV:t. Skriv istället “Lämnas på begäran”. Då har företaget dessutom ytterligare en anledning till att höra av sig till dig!

Woman on laptop

Tips och trix för ett bättre CV? 
CV-mallar.net finns det mycket bra information att tillgå! Till exempel är det viktigt att finputsa ditt CV. Kolla igenom efter eventuella stavfel - gärna två eller tre gånger och be någon annan dubbelkolla. Stavfel kan uppfattas som slarvigt och oprofessionellt. Håll det dessutom kort och koncist för att inte tappa dina läsare. Och viktigaste av allt - var ärlig! Det går alltid att försköna sitt CV, men det är viktigt att inte skriva något som senare kan sätta käppar i hjulet. Det kan bli pinsamt när din nya chef frågar om du kan fixa en bild i det där programmet du skrev att du kunde - och du inte vet hur man gör!

För att ladda ner färdiga mallar, få mer information och tips på hur du skriver ett bra CV - gå in på CV-mallar.net. Lycka till med CV-skrivandet!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera