STUDENTJOB BLOG

Yes! Du är äntligen klar med dina studier. År av slit och sena nätter med näsan djupt nere i böckernas värld är över och du har ditt examensbevis i handen. Men vad händer nu då?

Även om du har studerat till ditt drömyrke är det inte 100 procent säkert att du vill kasta dig in i arbetslivet direkt. Kanske vill du prova på något nytt och utforska andra områden. Eller varför inte ta ett steg utanför Sveriges trygga vrår och utforska resten av världen? Allt fler väljer att ta ett brejk efter sina studier, vare sig det är i ett helt år eller för ett par månader, och det finns flera bra alternativ på vad man kan hitta på tiden efter högskolan.

 

Reading a book

("Reading Book Study Student - Must link t" (CC BY 2.0) tagen av ThoroughlyReviewed.)

Se dig om i världen

Att resa jorden runt, eller varför inte Skandinavien runt, är för många en stor dröm och ett populärt alternativ bland såväl studerande som nyexaminerade. Det är vanligt att man arbetar intensivt i ett år och lägger undan pengar för att sedan ta resväskan och ge sig iväg på äventyr. Att resa är berikande både kunskapsmässigt och själsligt, och man lär sig mycket om sig själv och världen när man besöker nya platser och befinner sig i främmande situationer. Ytterligare ett populärt alternativ är att arbeta utomlands en tid, både för att försörja sitt resande men också för att skaffa nya erfarenheter. Vanliga arbeten utomlands är exempelvis reseguide, översättare, reseskribent och bartender.

 

Temple

("Akshardham Temple" (CC BY 2.0) tagen av .)

Starta ett eget företag

Har du en passion som du gärna hade arbetat med? Kanske brinner du lite extra för träning, bakning eller musik. Att starta enskild firma har aldrig varit enklare än vad det är idag, även om det givetvis innebär en hel del jobb, och man kan verkligen arbeta med allt så länge man har en plan för hur man ska gå tillväga. Att bygga upp ett varumärke från grunden är en uppskattad merit för framtida arbeten och inte minst en berikande erfarenhet. I dag kan man även få hjälp på nätet med registrering och planering, vilket bidrar till att starten blir roligare och enklare.  

Arbeta som volontär

Går du ibland och funderar på att du borde göra något för någon annan, istället för att bara tänka på dig själv? Varför inte göra slag i saken nu när du ändå inte riktigt vet vad framtiden har att bjuda på. Det finns flera organisationer som söker volontärarbetare inom olika områden, och i hela världen. Börja med att se om det söks volontärer i din stad. Volontärarbete kan innebära allt från att hjälpa äldre med att handla, att lära ut svenska för nybörjare, till att hjälpa till på skolor och sjukhus.

Testa något nytt

Även om du är säker på vad du vill arbeta med kan det vara bra att prova sina vingar inom andra arbeten. Hör efter om det finns företag som söker praktikanter. Ta ett deltidsjobb på en restaurang eller som fritidsledare. Allt som ökar erfarenheten och berikar dina kunskaper kommer att gynna dig i framtiden.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera