STUDENTJOB BLOG

Vi är många som gärna planerar in en resa när kvällarna blir allt mörkare och en ny termin kör igång. Men är det överhuvudtaget möjligt som student när reskassan gapar tomt? Javisst, säger vi! Med rätt planering kan en resa bli mycket billigare än du kanske först tror. Resesökmotorn Skyscanner har listat sina bästa tips.

 
Friends planning trip


Innan resan

1. Res när det är som billigast
Priset på flygbiljetter kan variera kraftigt beroende på månad, dag och till och med tidslag. Använd en bra sökmotor, som exempelvis Skyscanner, och jämför priser månadsvis. Att undvika att resa på helger kan göra en stor skillnad på priset. Så varför inte jämföra flygpriser från onsdag till onsdag istället för fredag till fredag? Ta även reda på när det är högsäsong, respektive lågsäsong för din destination. Så att du inte reser till Australien över julhelgen eller till Spanien när skolornas sommarlov precis börjat.

2. Mellanlanda
Det kan kännas lite tidskrävande, men har du inte bråttom någonstans, boka ett flyg med mellanlandning. Det är oftast ett billigare alternativ. Mixa och maxa även dina flyg. Ibland är det mer ekonomiskt att resa ut med ett flygbolag och hem med ett annat. Ta dig tid och undersök alla olika möjligheter innan du bokar din resa.

3. Väg ditt bagage hemma
Att kasta upp ditt bagage på badrumsvågen där hemma, kan vara en god idé. Det finns inget mer irriterande och onödigt förödande för reskassan än att bli tvungen att betala för övervikt väl framme på flygplatsen.

4. Växla pengar på förhand
Att ta ut och växla pengar på förhand, brukar vara billigare än när du väl är på plats. Hinner du inte det, se i alla fall till att ta ut en större summa på en gång, då många banker tar betalt per uttag och även lägger på en administrationskostnad och valutapåslag.

5. Se över din reseförsäkring
Har du många resor inbokade detta år, skaffa en försäkring för hela året. Det är mycket mer prisvärt än att teckna en ny för varje flyg du hoppar på.

Guy and girl in car

 
På väg till din destination och på plats

1. Ta med egen mat
Det kan bli riktigt dyrt med mat och dryck på flygplatsen och även ombord. Dessutom brukar maten vara rätt så smak-och fantasilös. Ta med egen mat hemifrån istället och spara in en halv förmögenhet.

2. Spana in gratisaktiviteter
Väl på plats gå inte in i de dyraste turistfällorna. Att se och uppleva en annan plats handlar inte bara om att pricka av de populäraste sevärdheterna på topplistan. Det finns en massa saker att göra helt gratis. Vandra omkring och fota staden, slå dig ner i gräset och titta på folk, gå på gratis konserter eller andra kulturevent.

3. Spara in på boendet
Du behöver inte bo på ett opersonligt och dyrt hotell längre för att ta del av en ny miljö.. Hoppa på trenden och hyr ett rum eller en lägenhet via sajter såsom AirBnB, vilket oftast är ett mycket billigare alternativ. Eller varför inte låna ut ditt hem till någon medan du är borta och gör ett så kallat ”home swap”.

4. Ät där lokalborna gör det
Du har väl inte åkt till andra sidan jorden för att äta precis samma sak till middag som du gör hemma? Våga testa nya smaker, fråga dig fram och ät där lokalinvånarna äter. Det är oftast mycket godare och dessutom billigare.

5. Jobba och res på samma gång
Är din budget extra skral, men din reslust absolut inte det? Spana in möjligheten att jobba längs vägen. Plocka äpplen och vindruvor, jobba som språklärare eller varför inte pröva på en volontärresa och gör något gott för andra människor samtidigt som du upptäcker världen. Börja ditt jobbsökande på Studentjob.se.

 

Artikeln är skriven av Skyscanner Sverige, en resesökmotor där du kan jämföra flyg, hotell och hyrbilar. 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera