STUDENTJOB BLOG

Det är augusti igen och man kan börja ana slutet på sommaren. Jag har alltid älskat den tidiga hösten, för den representerar nystart och för mig och förra året innebar den nystarten ett universitet i England. Men saker blir inte alltid som man tänkt sig, hur mycket man än planerar kommer livet alltid med synpunkter. Jag tänker därför att jag kan hjälpa någon känna sig lite tryggare inför sin flytt, med fem saker jag önskar att någon sa till mig som råd innan jag åkte.

Girl smiling at camera in autumn

1. Du har tid på dig att fixa saker
Att flytta utomlands själv är ett megastort steg. Det är tusen olika känslor på samma gång; nervositet, upprymdhet och även orolighet. Kombinerat gör dessa känslor att man ibland känner sig stressad och gärna vill hinna med sjuttioelva saker samtidigt. Man ska fixa sitt nya rum samtidigt som man vill fixa ett bankkonto och gå på alla events med kompisar. För min del ska jag vara i England i 3 år och det jag lärde mig rätt fort är att man har fler dagar på sig än man tror. Rom byggdes inte på en dag, eller vad brukar man säga?

2. Det är inte som på film
Nästan alla har nog någon gång sett en amerikansk College-film med olika “sororities” som festar, gör galna saker, ingen går på lektioner eller pluggar men alla slänger hatten i vädret i slutet. Tyvärr är det inte så i verkligheten, i alla fall inte enligt min och många andras upplevelse. Men det betyder inte att filmerna på något sätt skulle vara bättre än verklighet. Ibland har man två, tre dagar i rad där inte så mycket händer. Ibland måste man isolera sig i en vecka för att skriva klart en uppsats. Det vackra med universitetet är att alla är i samma båt och det finns för många elever för att någon skulle döma dig för hur mycket, eller hur lite, du väljer att delta i. Dessutom finns det så mycket annat med universitetsupplevelsen än just festandet som man skulle missa om man bara fokuserade på det.

3. Utforska vad ditt universitet erbjuder!
Även om man gjort grundlig research innan man flyttar, är det en helt annan sak att vara på plats. Det är flera evenemang, möjligheter och tillgångar som bara är till för studerande. På ett stort universitet är det lätt att snabbt hamna i sin trygghetsbubbla men då missar man allt nytt och spännande som man kanske egentligen flyttade för. Det finns ofta flera olika temagrupper och organisationer som man kan gå med i, eller arrangerade konserter, framträdanden, föreläsningar med mera. Dessutom är det ett superbra sätt att lära känna nya människor och nya kulturer.

 

Girl looking at a map

4. Tillåt dig själv att djupdyka in i det nya
Att lämna familj och vänner och sitt vanliga liv är tufft nog, men att behöva sakna det varje dag gör det mycket värre. Även om det är svårt, försök att begränsa dig själv med hur mycket du ringer och smsar med alla där hemma den första terminen. Det är svårt men jag lovar att det blir lättare för varje dag. Dessutom får du mer tid och energi över till att hitta nya vänner, uppleva en helt ny stad och fokusera på dina kurser.

5. Kom ihåg att ge dig själv cred!
Du har på egen hand tagit dig in på universitetet, flyttat dit och skapat dig ett helt nytt liv där. Det är jätteläskigt för vem som helst och du behöver inte hinna med allt eller göra allting perfekt. Ibland måste man påminna sig själv om hur mycket man ändå uppnått och det är okej att inte orka med den där festen eller att man fick lite sämre än man väntat på en uppsats. Bara att du vågar är egentligen hela grejen och tro mig, du kommer inte ångra en sekund att du valt att plugga utomlands.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera