STUDENTJOB BLOG

Den nya terminen har börjat och med den kommer nya möjligheter, nya studietekniker att pröva och nya utmaningar att ta sig an. En av de största utmaningarna för mig under mina två senaste studieår har varit att lägga ifrån mig mobilen när jag satt mig ner för att plugga. Mobilen är ju en stor distraktion i vardagslivet och det har de flesta lärt sig att leva med. Men hur gör vi när handdatorberoendet håller på att störa oss mitt i studieprocessen?

Det finns förvisso massor med knep och regler som var och en av oss har för att handskas med det här problemet. Vi kan stänga av wi-fi på mobilen medan vi pluggar eller ha någon sorts belöningssystem. Att stänga av wi-fi har dock aldrig fungerat för mig. Är suget stort nog och självdisciplinen bristande hjälper det inte att bara trycka på en knapp. Det är just självdisciplin och belöningssystem som är nyckelorden här. Och med det vill jag berätta om ett knep som fungerar för mig.

Girl and phone

 

Inom forsknings- och doktorandvärlden finns det en studieteknik som heter ”units”. Tanken är att dela upp sin studiedag i flera units a fyrtio fem minuter med en kvarts rast emellan i syfte att öka fokuset på studiearbetet och inte låta sig distraheras av småsaker. Jag har själv provat det här systemet och det har fungerat bra. Inte minst för mina försök att inte hamna i mobilfällan under de fyrtio fem minuterna.

Kort och gott går den här metoden ut på att lägga ifrån sig allt som kan störa dig, inklusive mobilen och bara fokusera på ditt studieprojekt i fyrtio fem minuter. Det är ju mycket lättare att hålla koncentrationen uppe i fyrtio fem minuter än i en hel timme, speciellt om du vet att du har en välförtjänt fikapaus som väntar. Under denna kvart passar jag också på att surfa lite och kolla på kortare YouTube videor. Dels fungerar det som en belöning (tillsammans med kaffet och bageln) och dels vill jag bara få ut det ur mitt system så att när rasten är slut kan jag återvända till mina anteckningar och PDF-böcker utan att känna det där suget, den där hemska ”jag måste få kolla upp en sak i mobilen nu!”- känslan.

Att arbeta i kortare ”sprints” har hjälpt mig att inte tappa fokuset men också att komma in i den rätta sinnesstämningen inför studiedagen. Och viktigast av allt är att det har hjälpt mig att bättre disponera tiden och inte räcka efter mobilen var fjärde minut.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera