STUDENTJOB BLOG

För backpackers på jordenruntresa kan sparade pengar innebära att du kan resa längre. För backpackers ute på en kortare resa gäller det att hålla sig till sin resebudget.

Resesidan Travelmarket.se har här samlat sina bästa råd för dig som är ute på resande fot och vill att pengarna ska räcka till.


VÄLJ RÄTT RESMÅL
Valet av resmål kan ha stor inverkan på din resebudget. Priset på flygbiljetten ska kanske inte vara avgörande för ditt val av destination, men det bör definitivt vara en viktig faktor om du vill spara pengar.

Res till de billigare länderna
Det säger sig naturligtvis självt, vissa länder är billigare än andra. Om du vill resa så länge som möjligt, eller så billigt som möjligt, välj de billigare länderna.

Res “off the beaten track”
När du väl kommit fram till din första destination kommer du lägga märke till att det oftast är dyrare i turistområdena än “off the beaten track”. Genom att åka bort från turistområdena kan du inte bara hitta billigare sevärdheter utan även få en mer autentisk upplevelse gällande mat, kultur och människor.

Res under lågsäsong
Priserna på både flygbiljetter och hotell varierar mycket under årets resesäsonger. Du kan spara många slantar genom att resa när det inte är sommarsemester eller helgledighet.

Guy waiting in an airport at sunset

KÄMPA FÖR DET BILLIGASTE PRISET
Genom de där extra ansträngningarna kan du spara mycket. En del saker behöver du göra annorlunda gentemot hemma, men oftast är det värt det och efter ett tag kommer det komma naturligt.

Pruta, pruta, pruta
Detta kan vara något som vissa har väldigt svårt för, men det är bara att bita ihop. På många lokala ställen och marknader sätter handlaren priset själv och då kan det finnas pengar att spara. Hör med andra backpackers vad de brukar betala för att få lite mer kött på benen. Därefter är det bara att sätta igång!

Kolla boendepriser på flera ställen
En utav de största utgifterna på resan är de för övernattning. Oftast har du dock chans att gå runt från hotell till hotell eller vandrarhem för att hitta det billigaste övernattningspriset. Det kan också vara värt att använda olika sökmotorer för att jämföra och hitta det billigaste priset.

Kolla alltid flera olika butiker
Det är inte bara hotell som gillar att variera i pris. Souvenirer, kläder, mat och mycket annat kan svänga otroligt mycket i pris från butik till butik. Kolla alltid i flera butiker innan du köper något för att vara säker på att du får det bästa priset.

 

ANDRA NYTTIGA RÅD
Under dagarna när du är ute och reser finns det många olika saker du kan göra för att spara pengar. Det betyder inte att du behöver ha en mindre trevlig resa, utan vanligen är det precis tvärtom - det kan ge dig oförutsedda fördelar.

Ät mat från gatukök
Det må vara trevligt, men överflödigt att äta alla måltider på restauranger, och det är absolut inte det billigaste. Maten på gatan är oftast billigare och kan dessutom smaka bättre än den på restaurangerna samt ge dig en autentisk upplevelse på landets kök. Här finns bara ett råd: kasta dig ut ur din comfortzone när det kommer till maten i ett land - du kommer inte att ångra det!

Festa mindre
Ja, detta kan verka som ett konstigt råd, men alkohol, inträden och andra festkostnader kan få dina utgifter att skena iväg. Självklart måste du ha roligt på din backpackerresa men unna dig med måtta och håll koll på hur mycket du vill spendera på en kväll - och försök att hålla dig till det.

Hitta gratis glädje
I många städer har vissa museum och andra attraktioner periodvis fri entré. Det kan vara en dag i veckan eller några timmar på eftermiddagen. Gör lite research innan du åker iväg på äventyr för att nyttja stadens alla gratis sevärdheter och upplevelser. Du kan också besöka parker och vandringsspår för att känna på lite hur naturen är i det nya landet - och det är helt gratis!

Använd kollektivtrafiken
Taxi i all ära, men särskilt i västvärlden kan du spara mycket på att använda dig utav kollektivtrafiken som också vanligen fungerar helt okej. I vissa länder kanske du inte sparar lika mycket, men på den lokala bussen, tåget eller spårvagnen får du chansen att prata lite med lokalbefolkningen som kanske kan ge dig lite tips på vad du kan göra i staden.

Orange VW van at the beach

ALLT MED MÅTTA…
När du gör din spänannde resa är det viktigt att spara pengar, men det får inte bli viktigare än målet med din resa. Vare sig det är att se så många storstäder som möjligt eller ta sig runt till världens alla hörn är det minst lika viktigt att du njuter av din resa. Använd därför ovanstående råd som tips du kan använda på resan när det passar dig. Efter ett tag kommer du att få ett grepp på hur du kan leva billigt, och antagligen komma på egna knep själv!
Vill du läsa om fler tips och råd angående resor? Kolla in Travelmarkets inspirationssida!

 

Skriven av Kenneth Karl Nielsen, Travelmarket DK

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera