STUDENTJOB BLOG

Redan i tidig ålder fick jag lära mig att tid är ett verktyg du använder dig av för att nå dina drömmar. Vi alla har hört uttrycket ”Allt har sin tid”, och ja, det stämmer. Allt har verkligen sin tid. Men ingen har sagt när det har sin tid, och det är precis det jag vill trycka på.

Du behöver inte vara framgångsrik och förmögen för att lyckas. Din vilja är din rikedom, det är den som tar dig framåt, inte pengarna. Visserligen kan pengar bana upp en hel del för dig, men det är inte de som gör jobbet - det är DU. Det är DU som väljer dina vägar. Det är DU och endast DU som bestämmer om du ska lyckas eller inte. Den fria viljan du blivit tilldelad är en värdefull gåva som många gånger är avgörande för livets spel. Men hur gör man om viljan finns, men inte motivationen?

Motivation är en färskvara, precis som kondition. Den går hand i hand med viljan och du behöver kontinuerligt stimulera den för att hålla den vid liv, som i vilken annan relation som helst. Du behöver ta reda på vad som motiverar just dig. Många svarar målet på den frågan. För att nå dit behöver du också din vilja. Så det blir nästan som hönan och ägget – vad kommer först, motivationen eller viljan? Enligt mig är de ett par som är beroende av varandra och som tillsammans styrs av tiden.

Black and white photo of two men running

 

Du behöver inse att tiden är begränsad och tickandes. Du har inte all tid i världen, och om inte du fångar den kommer någon annan att göra det. Om du verkligen vill någonting kommer du att göra allt i din makt för att nå dit. Dina omständigheter spelar en roll, men de är inte avgörande. Steve Jobs började inne på ett garage, Bill Gates likaså. Du kanske börjar vid ditt skrivbord i ditt studentrum, vem vet. Så länge du vill kommer det att ske, men du bestämmer när du vill att det ska ske. Därför vill jag dela mig av mina bästa tips för att relationen mellan motivation och viljan ska hålla enda in i kaklet:

  1. Skriv upp ditt mål: Vad är det du vill uppnå på kort- och lång sikt?
  2. Bestäm en tidsram: Var konsekvent och realistisk, tiden är starkt avgörande!
  3. Studera det som krävs för att stimulera din motivation: Kanske lyssna på inspirerande TED Talks? Läsa böcker? Nätverka med folk inom samma bransch?
  4. Påminn dig själv om ditt mål:  Sätt upp post-it lappar, rama in din vision och häng upp över sängen, eller skriv ett brev till dig själv som du öppnar vid tidens slut.
  5. Utvärdera din insats och prestation kontinuerligt: Vad är det som går fel? Hur kan du bli ännu starkare och snabbare? Vad behöver du göra annorlunda?
  6. Motion: Ger inte bara en grym kondition och tjusiga muskler, utan energi och nytänkande!
  7. Belöna dig själv: Se till att belöna dig generöst när du uppnått delmål på väg till ditt stora mål. Det är viktigt för att stimulera viljan. En klapp på axeln gör bara gott.

 

Var inte som klockan som går och går, men aldrig kommer fram; Du kan NÄR du vill OM du vill!

 

Man jumping over a riff in the mountains

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera