STUDENTJOB BLOG

Är det värt att flytta flera mil för drömjobbet? Nu blir det vanligare att arbeta på distans. Här får du argumenten till varför just distansarbete är framtidens anställningsform!

Blocket. Andrahandsuthyrning. Ockerhyra. Inneboende. Pendlingsavstånd.

Som nyutexaminerad är det vanligt att pröva lyckan i en ny stad. Och då snackar vi inte om att hitta kärleken. Jag behöver inte ens rabbla fakta för att legitimera det faktum att bostadskrisen är oundviklig. Dyra bostäder i storstadsmiljöer eller helt enkelt en ovilja att flytta avskedar oförskämt många jobbtillfällen för dagens nyutexaminerade. Idag påstår över 50% svenska företag att de har anställda som arbetar på distans, en allt vanligare anställningsform. Långa pendlingsavstånd får en även att känna sig mer stressad med försenade tåg, trängsel, tidiga morgnar och sena kvällar. Tack vare digitaliseringen är vi konstant uppkopplade, så varför inte passa på att arbeta hemifrån?

Girl sitting on a chair and working on a laptop

Drömjobbet på distans!

De säger att första anställningen efter examen sätter ribban för din karriär. Lite väl dramatiskt kanske. Men när du suttit i skolbänken, kämpat med tentor, uppgifter och omöjliga grupparbeten är ett rimligt avlönat jobb inte för mycket att begära, eller hur?

 • Välj dina arbetstider utifrån när du jobbar effektivt.
  8-17 är inte för alla. Marknadsföringsbyrån Invise låter sin medarbetare komma och gå så länge de arbetar när de är som mest effektiva. Perfekt om du är en bedrövlig morgonmänniska!
 • Du slipper stressen på morgonen.
  Långa köer av medmänniskor som ska av och på tåg och bussar. Att arbeta hemifrån eller till exempel från ett öppet ”co-work space” tillåter dig att styra över din egen tid och du slipper stressa dig igenom kollektivtrafiken under rusningstrafik.
 • Jobba från semestern!
  Upptäck nya hörn av världen och arbeta därifrån. Att resa är en av de största gåvorna du kan ge dig själv. Kombinera nytta med nöje och jobba från en strandstol i Bali eller från en charmig pub i Manchester.
 • Du kan gå till tandläkaren eller frisören när du vill.
  Nästa gång kanske du minns svaret på frisörens fråga ”Aha, och när klippte du dig senast?”. För att inte tala om alla dagsutflykter och lugna shoppinggator du kan strosa runt på.
 • Du har möjlighet till attraktiv anställning utan att behöva flytta.
  Det här kan vara det viktigaste argumentet till varför just du ska arbeta på distans! På sistone har många företag börjat leta efter kompetens utanför storstäder. Mycket till följd av för långa pendlingsavstånd, dyra bostadsrätter och långa köer till hyresrätter. Det är inte många studenter som under sina CSN-år lyckats skramla ihop till en hyfsad kontantinsats.
 • Social interaktion - inte alltid toppen.
  På många arbetsplatser runtom i Sverige är det mer vanligt med kontorslandskap än egna kontor. Det kan så klart vara kul att vara omgiven av kollegor och få lite av den sociala interaktionen, men sitter du med arbetsuppgifter som kräver djup koncentration eller behöver prata mycket i telefon kan kontorslandskap snarare vara till din nackdel. Att arbeta hemifrån tar bort alla distraktioner och du kan göra alla dina arbetsuppgifter utan störiga kollegor eller”snabba frågor” som i själva verket aldrig är särskilt snabba.


I flera branscher har distansarbete inte bara visat på ökad lojalitet mot arbetsgivaren utan även resulterat i högre omsättning när personal fått välja bort stökig kontorsmiljö och långa pendlingsavstånd.

Vill du ha fler argument till att arbeta på distans? På Piraja.se hittar du mängder med artiklar om karriärsval och studentliv.

Brown haired guy on phone smiling

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera