STUDENTJOB BLOG

Det är inte lätt att vara student, desto svårare är det att vara ekonomiskt beroende under sin studietid. Även om du är medveten om att dina studier är en stor investering för din framtid kan du inte göra annat än att sucka djupt för att målet känns så långt bort. Du känner att du vill tjäna in en extra slant redan nu, men du är ingen fena på att söka jobb. Du känner att du har potential, men vågar inte ta det första steget i att skapa kontakter. Du känner att… Listan kan göras lång! Här har du tre snabba för att få jobbet men kom ihåg att långsiktig framgång bygger på ett långsiktigt tålamod och samarbete.

1. Curriculum vitae
Jag vet. Jag vet att du har hört det många gånger, men det tål att upprepas. CV är verkligen A och O i din ansökningsprocess. Du behöver lägga ner tid på ditt CV. Kanske ska du till och med investera i ett seminarium om hur du kan få dig ditt livs bästa CV. Är du medlem i ett fackförbund kan du alltid höra med dem om de erbjuder seminarium i hur ett CV bör se ut. En del fackförbund har även CV-granskningar, vilket kan vara av stort värde för dig. Det är alltid bra att andra ögon än dina granskar ditt CV innan arbetsgivaren för ditt drömjobb gör det.

girl writing in book at cafe


2. Skapa dig kontakter
Det är en konst att kunna nätverka och bygga upp sitt varumärke. Ett starkt varumärke kommer inte över en natt, men byggs upp under flera långa nätter av hårt arbete, tårar och svett. Det är inte enkelt att ta kontakt med främmande människor men övning ger färdighet. Visa att du är modig och målinriktad, men du måste vara beredd på att inte alla kommer besvara din talan. För att klara av detta krävs det en hög med uppoffringar och ett tjockt lager skinn på näsan, för att inte tala om kött på benen, för att sticka ut i mängden och vara attraktiv för arbetsgivare. Bland dina uppoffringar ingår att du ger mer än du får, men oroa dig inte; en dag kommer du att få mer än du ger. Du måste bara tro på det du gör och inse att dalar ligger mellan två toppar, du kan klättra upp igen – från två håll till och med!

3. Gör en spontanansökan
”Det är omöjligt att få jobb hos dem, de har inte ens en annons ute”. Det här är det vanligaste jag får höra från arbetssökanden. Vadå omöjligt? Hör du själv att ordet möjligt är inbakat i ordet omöjligt? Våga söka jobbet! Visa att du är intresserad, och även om de inte har en tjänst att erbjuda dig kan jag lova att de kommer att lägga dig på minnet och förhoppningsvis ha dig i kategorin för lämplig kandidat den dagen de söker en medarbetare.

Allt du behöver göra är att våga söka, du förlorar inte på det, och du vet aldrig när din tid är kommen – rätt som det är dyker du upp på rätt plats, vid rätt tillfälle.

Man and woman shaking hands

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera