STUDENTJOB BLOG

Ska du söka jobb och har svårt att bestämma dig för vilket område du ska söka jobb inom? Eller har du ett jobb idag och känner att det är något som saknas men kan inte sätta fingret på vad det är? Då kan du testa att göra ett personlighetstest. Det kan hjälpa dig att hitta svaren du söker.

Vad är ett personlighetstest? 
Ett personlighetstest är oftast utformat utifrån psykologisk forskning och är uppbyggt av ett antal frågor som du ska försöka att besvara så ärligt som möjligt. Det finns ett stort antal olika tester med olika omfattning och kvalitet. De vanligaste testen som man oftast refererar till när man pratar om personlighetstest är Myers-Briggs Type Indicator test och Big five, eller Femfaktorteorin (Sjöberg, 2005) som det heter på svenska. Båda testen har en underliggande psykologisk teori som grund. Dock anses Myers-Briggs Type Indicator test bygga på teorier som är väldigt kritiserade och anses vara oriktiga av modern forskning. Därför rekommenderar vi att man alltid gör ett personlighetstest som bygger på Femfaktorteorin för att vara säker på att resultatet blir riktigt.

Hand with painted nails against blue wall
Varför ska man göra ett personlighetstest?

För sig själv
Det finns många anledningar till att göra ett personlighetstest. Många gör det som ett kul sätt för att se om det man anser om sig själv stämmer med testresultatet. Det kan hända att resultatet från personlighetstestet inte stämmer med den egna uppfattningen och resultatet anses då vara felaktigt. Eftersom ett personlighetstest är objektivt så är svaret oftast väldigt träffsäkert och det är istället ens egen uppfattning som är fel. Därför bör man se ett “felaktigt” resultat som en möjlighet att kunna hitta nya egenskaper hos sig själv.

För rekryteringsprocessen
I många rekryteringsprocesser ingår genomförandet av ett personlighetstest som ett delmoment. Det kan därför vara en bra idé att göra ett gratis personlighetstest online för att vara förberedd redan innan rekryteraren ber om det. Då har man svar på de frågor som kan dyka upp under rekryteringen. Ett smart sätt att visa att man är ambitiös med sitt jobbsökande är att bifoga sitt resultat från personlighetstest tillsammans med sitt CV och personliga brev. Då kan personlighetstestet, på en djupare nivå, visa varför man är rätt person för jobbet. Glöm inte bort att utseendet på dina ansökningshandlingar är viktigt. Använd därför en CV-mall och en mall för personligt brev för att få ett professionellt utseende på ansökningshandlingarna.

A man against a colorful wall
Vilka tester finns det?
Vi rekommenderar att du använder ett test som bygger på femfaktorsteorin. Det finns väldigt många olika versioner och företag som erbjuder dessa tester. Många kostar pengar medan vissa är gratis. Ska du göra ett gratis test är det viktigt att du gör ett testet som håller hög kvalitet och är framtaget av en seriös aktör. Ett sådant test som vi kan rekommendera är personlighetstestet som är framtaget av CV-mallen.se. Deras test ger ett enkelt men detaljerat resultat. Svaret är uppdelat i en sammanfattning, där du snabbt och enkelt får en översikt av dina personlighetsfaktorer, och en fördjupningsdel för dig som vill gå ner på detaljnivå i resultatet. Deras personlighetstest är helt helt gratis och du får även tillgång till CV-mallar, personliga brev samt tips och råd kring hur du skriver CV.


Källa: Sjöberg, L (2005). En kritisk diskussion av Myers-Briggs testet. Organisational Theory and Practice - No 1/2005

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera