STUDENTJOB BLOG

November är här. Sakta men säkert börjar ansiktsbehåringen synas på fler och fler människor i landet och världen över. Men Movember och No Shave november är mer än bara en mustasch som fladdrar i vinden. Det värmer i höstkylan och inspirerar till handling.

Alla är välkomna att delta, vare sig du har ansiktsbehåring eller inte. Movember är från början en organisation som informerar och jobbar mot de största generella hälsohoten som drabbar män. Numera är dock fenomenet vida känt och många är vi som är med och deltar. Mustaschkampen mot prostata- och testikelcancer är de flesta av oss bekanta med sedan innan, men Movember berör även den mentala ohälsan som finns bland män. Visste du att 1 av 4 kommer att någon gång i liver drabbas av mental ohälsa? Detta kan, liksom testikelcancer och prostatacancer, stoppas och behandlas om det upptäcks i tid. Kläm och känn på de berörda delarna, vare sig det är inne i huvudet eller i de nedre regionerna. Hur mår du egentligen? Är allt som det ska?

För många är det fortfarande tabu och lite pinsamt att prata om detta ämne. Män mår väl inte dåligt - speciellt inte mentalt eller kring sina juveler. Eller? Det är okej att inte känna sig okej. Detta är precis det som Movember och No Shave november uppmärksammar. På skolor, universitet och de flesta företag finns det någon att prata med om problem på jobbet, i skolan eller annat. Du har till exempel kuratorer på högskolorna och HR ansvarig på företaget. Du kan också alltid ringa vårdguiden 1177 - anonymt och praktiskt för dig som vill ha snabb information av kunniga personer. Vare sig du är man eller kvinna är det viktigt att du mår bra, i knopp som kropp!

Man with beard

Hur kan du visa ditt stöd för denna håriga kamp?

  1. Gör det i grupp: Movember ska inte göras ensam! Gör det tillsammans med dina klasskompisar och medstuderande. Skapa en gemenskap kring ert engagemang. På så sätt blir ni ett skönt gäng som kan vandra omkring på skolan och sprida medvetenhet.
  2. Starta en tävling: Vem på ditt jobb kan odla den bästa behåringen? Starta en tävling på ditt företag. Kanske det längsta hårstrået, den coolaste mustaschen eller det mäktigaste skägget tar hem priset? Bara fantasin tar stopp.
  3. Delta i kampen: Många organisationer startar en insamling och även Movember bedriver kampen framåt. Du kan till exempel odla en “mo”, göra ett “move” eller ordna ett “moment”. Vad passar dig, den tiden du har och din personlighet?
  4. Dokumentera ditt odlande för att visa din framgång: Vi vill se din framgång! Dela på din favoritplattform på sociala medier och visa att du har engagerat dig och deltagit i gemenskapen som No Shave november innebär.

 

Hur du väljer att visa ditt stöd är upp till dig såklart, glöm inte att ha roligt och uttrycka din kärleksfulla anda. “Mo Bro” eller “Mo Sista”, vi kan alla uttrycka vårt stöd! Vare sig du odlar en magnifik mustasch, lite moppefjun, Mikael Persbrandt-stubb eller annan lurvig hårväxt kan du inspirera, motivera och informera. Hitta fler bra ord och fraser, information och inspiration från Movembers hemsida. No shave november är en rolig men viktig tradition. Hur deltar du?

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera