STUDENTJOB BLOG

Det börjar bli dags för mig att söka praktik, något som kan kännas väldigt nervöst. Har jag lärt mig tillräckligt för att klara av det praktiska arbetet? Hos vem ska jag söka? Vad vill de höra? Funderingarna är många, om inte oändliga, och jag tänkte dela med mig av hur jag tänkt nu när jag ska börja söka inför våren 2019.

Guy in glasses reading

1. Börja med att göra en mind map eller lista över områden du är intresserad av och skulle kunna tänka dig att arbeta inom. Då har du en bra bas att utgå ifrån när du ska leta efter företag och organisationer som på något sätt arbetar med dina intresseämnen.

2. Skriv ner vad dina styrkor är och vad du känner att du lärt dig att behärska hittills under utbildningen, men också vad du behöver/vill lära dig mer av på praktikplatsen. Även om det känns som att man måste kunna allt och visa framfötterna när man kommer ut på praktiken så är ju faktiskt huvudsyftet att lära sig att använda teorin från skolan ute i praktiken.

3. Ta dina styrkor/inlärningsönskemål och skriv om ditt cv med större fokus på detta än på tidigare tjänster som i vanliga fall. Vad har utbildningen gett dig, vad förväntar du dig av en praktikplats, varför har du valt att söka hos ett visst företag och så vidare.

4. Sök på många ställen så att du inte fokuserar dig endast på några få drömställen ifall att du inte skulle kamma hem dessa och sedan får leta ny plats under stressiga omständigheter. Visst är ett stort och välkänt varumärke bra att ha på CV:t, men kanske kan du lära dig minst lika mycket och ha större chans att få stanna kvar på ett mindre och inte lika etablerat företag?


För er som redan är eller har varit ute på praktik, precis har kammat hem en plats eller är på praktikjakt så kan ni väl dela med er av bra tips och tankesätt till oss andra?

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera