STUDENTJOB BLOG

Drömmer du om att vara din egen boss? Tycker du att det skulle kännas skönt att arbeta ensam eller vara den som bestämmer efter att ha försökt samarbeta med dina deadlines, professorer eller kurskamrater? Det är det många andra som också gör och få perioder i livet passar bättre att ta steget som egenföretagare än under den oftast mer flexibla studietiden.

Att starta eget kan för många kännas som ett stort steg och en väldigt stor risk. Att vara entreprenör är inget de flesta föds till, utan det handlar om att du har ett stort intresse för det du gör och dina idéer. Ser du möjligheter istället för hinder, är kreativ och modig kan detta vara något för dig. Därför har vi nedan samlat de fem bästa tipsen för dig som är student och vill starta eget.

Guy looking at a whiteboard

1. Planera, planera, planera
Att ha ett bra upplägg och följa din planering är a och o när det kommer till att starta ett eget företag. Det räcker inte med att enbart ha en bra idé utan du behöver ha ordning och reda i ditt schema. Som student behöver du varva din studietid med arbetstiden. När har du tentor? När har du lediga dagar? När kommer det att passa att göra vad?

2. Nätverka!
Sprid dig, ditt varumärke och ditt företag till omvärlden. Visa att du är en riktig stjärna och att du brinner (kliché men sant!) för det du gör. Ju fler personer som känner till ditt företag desto fler kan bli dina potentiella köpare, kunder, leverantörer eller kanske anställda. Kolla vilka nätverksevent som finns i din stad, det kan finnas många möjligheter att fånga och ibland är de dessutom gratis!

3. Visa att du är student

Att du är student och har ett eget företag är inget du behöver gömma undan - tvärtom! Se till att båda dina sidor visas och hörs. Du som student har en unik inblick på hur många företags målgrupp fungerar och kommer att fungera i framtiden samt att din kunskap är helt nybakad. Använd detta i din presentation och ditt säljsnack.

4. Våga göra fel

Alla gör vi misstag, ibland större och ibland mindre. Det viktiga är att våga och kunna erkänna när något gått snett - sen göra om och göra rätt. Get back on that horse! Som student kan du ha nytta av att du har alltid ett skyddsnät när du ska starta eget, även kallat CSN.

5. Och när vi ändå har CSN på ämnet…

När du har CSN får du inte lov att tjäna över en viss summa. Därför är det viktigt att du håller koll på hur mycket företaget hovar in (plötsligt händer det!). Du får tjäna en viss summa per kalenderhalvår och beroende på detta ändras din summa på studiestöd samt studielån.

Har du vad som krävs för att driva ett eget företag?

Artikeln är skriven med inspiration från Studentum. Kolla in deras artikel och mycket mer!

Two feet and "passion led us here"-text

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera