STUDENTJOB BLOG

Woman writing on whiteboardDet här är något som dyker upp både på jobbet och som student – allt flyter på precis som vanligt, men så plötsligt händer det. Du får i uppgift att prata inför en större grupp människor. Hjälp!

Kanske gäller det en presentation på universitet, eller en projektredovisning på jobbet. Det lägger sig en klump is i magen, fast du är väl förberedd. Du räknar ner dagarna tills presentationen, och blir mer och mer stressad så fort du tänker på det. Du skulle hellre gå till tandläkaren och få dina visdomständer utdragna än att ställa dig framför den där whiteboard-tavlan.

Men vad är det då som gör det så obehagligt och skräckinjagande?

Tja, det är väl ingen som vill göra fel inför ca 200 pers och glömma bort chefens namn till råga på allt. Eller få teknikstrul och behöva krypa på golvet för att sätta in rätt sladd så att powerpointen kan hoppa igång medan alla sitter och väntar - PÅ DIG. Kort sagt, man vill undvika en pinsam situation så mycket som möjligt.

Till och med de mest utåtriktade, avslappnade människorna kan frysa till is så fort dem får talan – det är alltså inte bara dig det händer (fastän det alltid känns så). Alla är vid nåt tillfälle rädda att säga fel sak eller att göra bort sig inför andra.  Men det är knappast nog för att lugna ner en. Vissa säger att man ska försöka se på sin publik som något ofarligt, som en bunt stenar eller helt enkelt låtsas att dem inte alls är där.

Men det jag själv upptäckt som det mest effektiva tipsen är dessa två:

Om du har tid och kan, när du är på jobbet eller i plugget, gå till rummet där du ska ha presentationen och se till att det är helt tomt. Sen ska du gå fram till whiteboarden, sätta på en skön låt på din Iphone (helst en du kan dansa till) och ja, dansa loss helt enkelt. Och gör gärna överdrivna miner och överdrivna rörelser till detta.

Varför, kanske du undrar? En mycket bra fråga!

För när du sedan kommer in och ska ha presentation i det rummet så kommer du inte förknippa det med något läskigt, utan något kul som du gjorde där utan att någon av de andra vet om det. Och du kommer heller inte vara lika rädd för att göra fel om du vet att du redan gjort de mest sjuka minerna och dansrörelserna i samma rum.

Om detta mot förmodan inte hjälper, så förbered något trevligt att göra precis efteråt – det kan vara en fika, shoppingrunda, ett glas champagne i köket – the sky is the limit. Detta är samma trick som föräldrar använder på barn, men jag kan säga att det är något som fungerar fortfarande.

Men skämt åsido, det är faktiskt ett mycket effektivt trick, för då ser man också fram emot dagen D istället för att få ångest inför den. Och ja, en annan sak : det är helt ok att bli rädd eller få ångest inför presentationer, men det är alltid bra om man kan begränsa det så mycket som möjligt.

Ta-dahh! Du klarade det! Med dessa effektiva tricks så kommer din presentation att gå galant!

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera