STUDENTJOB BLOG

Woman looking out of the window

2019 är här och med det en ny termin som snart drar igång. För mig blir det den allra sista! Det kändes en aning vemodigt när jag igår registrerade mig för sista gången samtidigt som det ska bli så härligt att få pröva mina teorityngda vingar ute i den ”verkliga världen”. Hjärnan är trött efter höstterminens skrivande av c-uppsats och längtar i ärlighetens namn till examen mest hela tiden. Men innan dess är det några kurser kvar som ska betas av. Jag tänkte dela med mig av fyra saker som hjälper mig att hålla motivationen uppe, framförallt såhär på sluttampen, men egentligen när helst plugglågan flackar en aning.

1 2 3, på det sjätte smäller det!

Jag har laddat ner en app som räknar ner in i minsta minut till dagen jag tar examen. Det känns så mycket mer verkligt och hanterbart när jag ser tiden i siffror istället för att tänka på en företagsekonomikurs, en kommunikationskurs, en praktik och en slutrapport som ska genomföras. Detta har jag gjort inför varje sommarlov och det får i alla fall mig att bli taggad när räknaren visar färre och färre dagar. I skrivande stund har jag 145 dagar, 19 timmar och 26 minuter kvar.

Pluggpausa

Se till att planera in pauser från pluggandet. Både kortare raster, men ta också en helt eller halvt pluggfri dag. Planera gärna in något roligt med en kompis eller se till att ha något för händerna så att du bättre lyckas hålla tankarna ifrån alla måsten. Dessa pauser är viktiga även om det ibland känns som att man verkligen inte har tid för dem. Att släppa plugget helt i några timmar eller en dag gör att jag brukar tycka att det är mindre tungt att sätta mig ner och fortsätta med resten.

Kalenderkul

Jag blir alltid mer redo att ta tag i saker om jag skrivit upp dem i min kalender eller i listor. Och ja, jag är en sådan person som sätter klistermärken överallt och använder nästan olagligt många färger på pennorna för att peppa mig själv lite extra. Att hålla alla måsten i huvudet leder till stress och det kan ofta kännas som att du har mer att göra än vad du faktiskt har. Med en kalender eller lista blir det lättare att ta en sak i taget utan att det känns övermäktigt. Dessutom är känslan när man får stryka en punkt från en lista bara så himla priceless!

Get some perspective!

Även om det stundtals har varit kämpigt och tröttsamt så har dessa snart tre år gått så himla fort. Jag har läst så många kurser att de som är kvar känns som ett riskorn i världsrymden i jämförelse. Ibland tittar jag tillbaka på alla avslutade kurser inne på studiewebben och påminner mig om hur snabbt det faktiskt har gått att ta sig igenom fem terminer. En termin kommer att gå snabbare än ett gäng studenter som rusar mot gratis kaffe. Det är faktiskt ganska sant det som sägs; man hinner knappt blinka innan studietiden är över.

Om ni har några bra tips till hur ni håller motivationen uppe nu när den nya terminen drar igång så dela gärna med er!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera