STUDENTJOB BLOG

studenter pluggar

Nu har julen passerat och ett nytt år har börjat. Låt oss hoppa över den klassiska klyschan ”Nytt år, nya möjligheter” och istället fokusera på den samhörighet som jag tycker präglar julen och som förhoppningsvis följer med oss in i det nya året.

För mig innebär julen att spendera kvalitetstid med nära och kära och ta igen den tid som under terminen är svår att få till då tentor, plugg och läsning konkurrerar om ens uppmärksamhet. I år fick mig julen mig att fundera lite extra över samhörigheten och hur jag ska kunna ta med mig den känslan längre in under terminens gång. Det kan kännas så mäktigt att ta sig an tentapluggandet ensam så i år blir året då jag ska samarbeta mer med mina kurskamrater.  

För visst är det lättare att studera när man kan få göra det med någon? Allting går så mycket lättare när man kan få hjälp och stöttning av varandra. Det blir också mycket roligare att plugga när man kan ta en kafferast tillsammans! Därför får ni idag tips på hur ni kan hjälpa varandra under vårterminen.

Byt anteckningar med varandra
En bra idé är att byta anteckningar med varandra. Det är lätt hänt att man missar någonting viktigt under föreläsningen när tankarna glider iväg eller när tindermatchen har skrivit något nytt. Vi har alla dagar då vi är mindre fokuserade så se till att byta anteckningar med dina kurskamrater, kanske har din kompis antecknat något som du missade och vice versa?

Läs tillsammans
Alltså inte högläsning såklart, men sitt i tystnad tillsammans och bestäm hur många sidor ni ska ha läst innan ni får prata med varandra igen. Fram tills dess får ni bara fokusera på att läsa - undan med mobil och annat som kan störa er! På det här sättet ser ni till att ni verkligen får gjort det ni ska. Det ger er också chansen att diskutera litteraturen, ställa frågor till varandra och förhoppningsvis få en djupare förståelse för vad det är ni läser om.

Gör instuderingsfrågor tillsammans
Läs litteraturen och skriv era egna instuderingsfrågor. Det innebär att ni måste fokusera på det ni läser och filtrera ut vad som är viktigt i texten. Gör ni det tillsammans så får ni också en annans persons perspektiv som tänker annorlunda än du själv. När ni är klara har har ni ett stort urval av instuderingsfrågor för tentan som gör det att lättare att plugga på egen hand.

Läs varandras hemtentor och uppsatser
Ibland kan man stirra sig blind på sin egen text och missar lätt stavfel eller liknande. Så när ni är klara med skrivandet så läs varandras texter och ge konstruktiv feedback. Det är så värdefullt med en annan persons ögon och synpunkter.

Dessa punkter kommer jag att försöka följa under min vårtermin. För inte nog med att det blir roligare med sällskap, man kan också finna tröst i att man sitter i samma båt och dra lärdomar av varandra.

Så god fortsättning till er alla & glöm inte att hjälpas åt där ute. Tillsammans är vi starkare!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera