STUDENTJOB BLOG

girl reading in bedJag läser på en yrkeshögskola, där vi har praktikperioder inlagda i läroplanen. Världens bästa upplägg för inlärning om ni frågar mig! Om en vecka är det alltså dags, då ska jag ge mig ut på min första praktik hos ett företag som jag är jätteglad över att få praktisera hos. Men tillsammans med all glädje och förväntan så infinner sig samtidigt en liten oro, vilket jag är övertygad om att jag inte är ensam om att känna.

Den där oron baserar sig på frågorna; Kan jag tillräckligt? Kommer jag att kunna bidra på praktikplatsen? Och kommer allt det jag har lärt mig att vara till någon nytta?

Detta är i alla fall frågor som cirkulerar i mitt huvud ganska ofta nuförtiden, men jag lugnar mig samtidigt med tanken; Det är klart att det kommer att gå bra, du kan det här! Jag har gjort allt jag kan för att förbereda mig och jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina små knep till er.

Gör research

Läs på om företaget och vad de gör. Kanske kan du sätta dig in i något av deras tidigare arbeten? Det är ett superbra sätt att visa för företaget att du är intresserad av att förstå hur de arbetar och vad de gör. De flesta bolag uppskattar att du tar egna initiativ och visar framfötterna. Det gör det också roligare och lättare för dem att dela med sig och släppa in dig i organisationen. Så inte nog med att du har mer kött på benen innan du börjar din praktik så kan det också ge dig möjligheten att lära dig ännu mer under din praktik.

Läs, läs, läs

Har redan du fått veta vilka arbetsuppgifter du kommer att få praktisera? Oavsett vad du kommer arbeta med under din praktikperiod så kan det vara en bra idé att läsa på så mycket du bara kan om ämnet. Om du till exempel ska jobba med försäljning så titta närmare på hur försäljningsprocesser ser ut, vad som kan vara bra att tänka på inför ett säljmöte eller andra smarta tips kopplat till försäljning. Du kan hitta massvis av bra information på nätet! Skriv ner viktiga punkter och gör mindmaps. Under din läsning kanske du kommer på frågor som kan du ställa till handledare - ännu ett grymt sätt att visa att du är motiverad och intresserad av att lära dig!

Skriv ner dina styrkor och svagheter

Fundera på vad är bra på och vilka egenskaper och kunskaper som du kommer att kunna bidra med till din praktikplats. Detta kan vara en svår uppgift men tänk både högt och lågt. Kanske är du väldigt strukturerad, duktig på excel eller en stjärna på att förklara komplicerade saker över telefon? Skriv också ner de kunskaper som du känner att du skulle vilja utveckla ännu mer. Du kanske vill lära dig att planera projekt, arbeta i photoshop eller hålla i workshops.  Genom att skriva ner dina styrkor och vad du önskar utveckla skapar du en tydlig målbild över vad du vill uppnå med din praktikperiod och vad du kan förvänta dig att få ut av den.

Jag kan knappt vänta tills jag får börja min praktik och hoppas att dessa tips, för er som sitter i samma båt, kan stilla oron en aning.

 

Gå ut och ta arbetslivet med storm!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera