STUDENTJOB BLOG

Guy doing a peace signNyårsfirandet är över och 2019 är redan i full gång. Lagom utvilade och fulla av hopp påbörjar vi den nya terminen. Eller?

För mig går nyårslöften och löften inför den nya terminen lite hand i hand. Vare sig jag vill börja äta hälsosamt eller börja tentaplugga i tid handlar det om hopp och optimism. När det är dags att starta igång skolan igen har jag alltid så höga förväntningar på mig själv och allt jag ska ta mig an under året. En ny termin är ju en chans att börja om! Att lära sig från sina misstag från förra terminen och göra rätt från början. #wecandoit!  

Men jag vet att denna optimism och peppiga inställning kommer att hålla i sig i ungefär en vecka innan verkligheten hinner ikapp mig och status quo återställs. En vecka in och jag är tillbaka på ruta ett. Jag kämpar återigen med att läsa in materialet innan fallpresentationen på fredag och stressar över alla de sysslor och aktiviteter jag måste hinna med efter skolan. Samma gamla visa. Hur kommer det sig egentligen att man alltid faller tillbaka i sina gamla mönster? Det finns massor med studier som förklarar varför nyårslöften inte fungerar. Kort och gott så menar studierna att problemet är att vi fokuserar på resultatet istället för själva processen. Vi ska bara bli bättre, plugga bättre, äta bättre och vi glömmer bort att det för att göra det så krävs det att vi förändrar våra beteenden. Samma sak kan vi säga om våra löften inför den kommande terminen.

Det är just processen som är det viktigaste om vi vill ändra på våra vanor och hitta nya fungerande rutiner. Att bli bättre på att lämna in uppgifter i tid och hinna med våra fritidsaktiviteter – allt detta kräver tid. Det kräver att vi lägger ner energi på att förändra ett invant beteende. Det kan vara svårt men det är så värt det om man lyckas! Tänk om man i framtiden faktiskt börjar plugga i tid så man kan ligga framför Netflix med gott samvete dagen innan tentan! Herregud, vilket drömliv!

Utöver att lägga ner tid och energi på vår förändringsprocess så måste vi också känna till våra begränsningar och inte straffa oss för hårt ifall vi inte gör rätt från början. Vi kan inte helt plötsligt veta exakt hur vi ska plugga för att vi ska kunna kolla netflix dagen innan tentan eller vad som ska finnas på tallriken för att det ska räknas som att äta hälsosamt. Vissa dagar kommer vi inte orka dyka ner i böckerna och vissa veckor kanske det blir mer snabbmat än det var tänkt. Att förändra rutiner händer inte på en dag. Så var snäll mot dig själv och bli inte galen ifall det inte går precis som du vill från början. Låt din förändring ta tid, du har hela livet på dig så no stress.

Kom ihåg att vi faktiskt kan ändra vår inställning och våra rutiner. Fokusera på processen istället för resultatet, för det kommer komma av sig själv om processen går rätt till.  Om vi lyckas ändra vårt tankesätt så kommer det att bli lättare att ändra på våra rutiner och hitta nya lösningar på studentlivets många problem. #giveittime!

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera