STUDENTJOB BLOG

guy with icecreamÄr du 15 år och intresserad av att skaffa dig ett sommarjobb? Vi vet att det kan kännas hopplöst att hitta ett jobb som tonåring eftersom vissa sommarjobb har specifika åldersgränser. Men ge inte upp, det finns många vägar att gå för att hitta ett sommarjobb som passar en motiverad och arbetsglad ungdom. Men hur söker man sommarjobb som tonåring? Vi tänkte dela med oss av bra tips till dig som är i yngre tonåren och vill tjäna extra pengar i sommar.

Börja att gräva där du står

Det vill säga, fråga dina föräldrar, vänner och bekanta om de vet något ställe som skulle behöva en sommarjobbande tonåring. Det är ett klassiskt men väldigt bra tips för unga som söker sommarjobb. Kanske har du en granne som behöver måla om huset, någon som behöver hjälp med trädgårdsarbete, eller en familjekompis som ska städa ur garaget?  När du väl börjar fråga runt så brukar det visa sig att det är flera som skulle behöva lite extra hjälp. Om projekten är stora, så fråga dina kompisar ifall de vill hjälpa till. På så sätt kan ni ta er an större och tidskrävande projekt och självklart blir det också roligare att jobba när ni gör det tillsammans!

Fundera också över vilka personer du har i ditt nätverk utanför familjen och kompisarna som skulle kunna hjälpa dig. Om du har varit på prao under din skolgång så kan du höra av dig till dem för att se om de möjligtvis skulle kunna behöva några extra händer under sommaren.

Skapa dina egna arbeten och se möjligheter

Om du inte får någon napp i bekantskapskretsen så får du hitta på dina egna jobb och utlysa dig själv som ung arbetssökande! Fråga dina grannar om de behöver hjälp att rasta hunden, klippa gräsmattan eller ta in posten när de är på semester. Ofta är det lättare att komma med egna förslag än att låta dem själva komma på vad de skulle behöva hjälp med. Du kan också prova att sätta upp lappar i ditt område, till exempel i din lokala mataffär. Ett old school sätt som fortfarande håller! Mataffärer brukar ofta ha en anslagstavla i entrén till butiken, ett perfekt sätt att nå personer som bor i ditt område. Beskriv kort vem du är, hur gammal du är och vilka arbetsuppgifter du skulle kunna utföra, ge gärna många olika förslag. Det gör det lättare för en potentiell arbetsgivare att se vilket behov du skulle kunna fylla. Innan du börjar sätta upp lappar så se till att du får ett okej från dina föräldrar!

Besök butiker, caféer, hotell och restauranger i ditt närområde

Fortfarande inget sommarjobb? Sätt dig ner och skriv ett CV och personligt brev (hur skriver du ett bra CV och personligt brev? Kolla här). Skriv ut ditt CV i flera exemplar, sätt på dig bekväma skor och gå ut och fråga efter sommarjobb i butiker, restauranger och caféer. Det kan kännas lite läskigt att fråga men det blir lättare om du har förberett vad du ska säga. Presentera dig och berätta att du söker sommarjobb, sen brukar samtalet flyta på rätt bra. Om du tycker det är väldigt jobbigt att fråga så tänk att du gör dem en tjänst också! Om de söker personal är det ju mycket bättre att du kommer dit än att de ska behöva leta upp dig, eller hur? :)

Det kan bli så att du lämnar ut väldigt många CV:n utan att få några svar. Så kan det vara men låt inte det stoppa dig från att fortsätta försöka! Förr eller senare får du napp. Om du har vägarna förbi stället du har lämnat  ett CV till så kan du alltid kika in och fråga ifall de har hunnit titta på din ansökan. På så sätt visar du också att du är intresserad av att jobba där!

Vi hoppas att dessa tips ska hjälpa dig att komma igång att söka sommarjobb och förhoppningsvis också hitta ett jobb som passar dig och din ålder!

Självklart kan du som tonåring också registrera dig hos oss på StudentJob. Då har du möjlighet att söka alla jobb vi har i vår databas. Klicka här för att registrera en profil.

 

Lycka till!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera