STUDENTJOB BLOG

tjej springer i trappa

Snart är det uppsatsinlämning och det har blivit hög tid att gå in i den isolerade uppsatsbubblan. Ni känner till mönstret – dags att ta ett djupdyk ner i böckerna, plugga tills mörkret faller och kaffet är slut. Det finns inte tid till andra saker, nu handlar det om att prioritera och prestera. Det sociala livet försvinner, Netflix automatiska uppspelning är ett minne blott och att hinna träna finns inte på kartan. Du lyckas klämma in en snabb-fika med en kompis och ser bara ett avsnitt av favoritserien men det sistnämnda, att träna, prioriteras bort. Det finns ingen tid. Men egentligen är det kanske just träningen som borde prioriteras. Som de flesta av oss vet är det vetenskapligt bevisat att när vi tränar så mår, sover vi och presterar vi bättre. Träningen rensar hjärnan och ger oss energi. Precis det vi behöver när vi ska skriva uppsats. Vi tänker ge dig lite tips på hur du på ett enkelt sätt kan få in träningen även under uppsatsdagarna!

Ta en promenad för att diskutera ett kapitel 

När du och din uppsatspartner har avslutat ett kapitel, sammanställt  teorin eller transkriberat era intervjuer så ta en promenad för att gå igenom ert arbete istället för att sitta kvar runt bordet. Promenaden avnjuts bäst utomhus, ackompanjera gärna med en kaffe eller annan belöning för att ni har nått ett delmål.

Träna innan du sätter dig för att plugga

Många väntar med att träna tills efter pluggsessionen. Det leder ofta till att klockan hinner bli mycket och magen börjar kurra efter middag. Motivationen som fanns där vid lunch är som bortblåst. Om du pluggar tillsammans med andra så fråga om det finns möjlighet att mötas upp lite senare på morgonen så du hinner träna innan ni ska ses (kanske vill de andra följa med?). Träningen förhöjer din koncentrations- och energinivå så att du kan plugga bättre under dagen och du slipper känna dig stressad över att hinna gå och träna på eftermiddagen.

Träna tillsammans med dina klasskamrater!

Ett annat bra tips är att träna tillsammans med dina klasskamrater. Kanske kan ni springa en vända eller gå till gymmet tillsammans, motivera och inspirera varandra! Under träningen kan ni passa på att diskutera uppsatsen eller så kan ni låta träningspasset vara den stunden ni INTE pratar om den.

Kör intensiva, kortare pass

Ibland kan det kännas som att ett pass på gymmet sväljer alldeles för mycket tid. Då kan det vara passande att prova ett kortare träningsupplägg som till exempel ett Tabata-pass högintensiv träning som är klart på bara en halvtimme. Supereffektivt och roligt!

Prova nya träningsformer

När ni inte lyckas trycka in mer information i hjärnan kan det vara bra att ta en paus från pluggandet och göra något helt annat en liten stund. Då kan vi tipsa om att prova en yoga challenge: en utmaning där du och dina klasskamrater ska ta sig an mer eller mindre avancerade yogaställningar tillsammans. Förslag på lättare och mer utmanade yogaställningar finns på Youtube eller Google och det är verkligen värt att prova. Vare sig ni klarar ställningarna eller inte så kommer ni garanterat få er ett gott skratt och träningsvärk.

 

Vi hoppas att tipsen ska hjälpa dig att både hinna och vilja träna även i tuffa pluggperioder.

Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av! ;) Lycka till!Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera