STUDENTJOB BLOG

Hustle mug

Det är spännande och inspirerande att vara ute på praktik. Teoretiska kunskaper sätts på prov i den verkliga världen och du är redo att sätta tänderna i det yrke som dina studier har fört dig mot. Men även på den allra mest hektiska arbetsplats och med en riktigt bra handledare och välkomnande kollegor kanske det ibland uppstår kortare stunder då man upplever att det inte finns någon uppgift att tillgå. Här kommer några tips på vad man kan göra under sådana tillfällen.

Upptäck en ny avdelning

Först och främst tycker jag att man ska våga gå utanför sitt eget område och avdelning. Skicka ut ett mejl till alla på kontoret eller gå runt och låt kollegor från andra avdelningar veta att du gärna hjälper till med saker eller vill se hur deras arbete går till. Att få kunskap i hur organisationens olika delar ser ut och fungerar kan mycket väl göra att du får en helt annan förståelse för ditt eget område. Fråga ifall du kan få skugga någon av dina kollegor eller sitta med på något möte. Dessutom lär du känna fler kollegor på kuppen!

Utforska företaget

En annan bra aktivitet under lugna stunder är att gå igenom företagets vision, affärsidé och kärnvärden. Dessa finns ofta på hemsidan och ger en känsla av hur du ska agera och arbeta för att vara i linje med företagets önskemål. Ett tips att läsa dessa innan du ska skicka in en jobbansökan till ett företag på så sätt ser dem att du har läst på om företaget. Här kan man också kika på hur företaget ser ut, vad och hur de kommunicerar i alla sina olika kanaler och vad kunderna anser om dem. En ökad kunskap och förståelse om hela organisationen är viktig oberoende av vilket område du praktiserar inom. Att du dessutom bryr dig om att självmant ta reda på information kring praktikplatsen tror jag ser bra ut i arbetsgivarens ögon!

Skriv rapporten

Till sist kan det också vara idé att börja snickra lite på praktikrapporten som ska in efter att din, förhoppningsvis, lärorika praktikperiod är över. Jag tror att det blir en mycket mer genuin och reflekterande rapport om kunskaper, lärdomar och känslor sitter färskt i minnet. Ha ett dokument till hands där du kan skriva ner tankar och annat när du får en stund över. Du kommer tacka dig själv när det börjar sig deadline. 

 

Givetvis ska du prata med din handledare om du känner att praktiken inte uppfyller dina önskemål eller om det är alldeles för mycket dötid. Men att under kortare stunder få sysselsätta sig själv och visa prov på eget initiativtagande är nog bara nyttigt. Ju längre tid du spenderar på praktikplatsen desto mer eget ansvar och rullande uppgifter kommer du att ha och behöver inte längre förlita dig på att handledaren ska förse dig med uppgifter på samma sätt.

 

Om du har några bra tips till alla som är ute på praktik eller ska det framöver så kommentera gärna och dela med dig av dem!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera