STUDENTJOB BLOG

girl with computer

Är det dags att söka jobb? Oavsett vilket typ av jobb du söker så krävs det att du har ett professionellt och välutformat CV. Ett CV, curriculum vitae, är ett dokument som visar din akademiska bakgrund och dina arbetserfarenheter. Det är en viktig del i din jobbansökan då det är det första intrycket som din framtida arbetsgivare får av dig och dina tidigare erfarenheter.  Men hur skriver man egentligen ett bra CV? Hur ska det struktureras och vilken information ska finnas med? Idag ska vi reda ut hur du skriver ett bra CV så att du kan få ditt drömjobb!

Ha en tydlig struktur i ditt CV

Ett CV ska vara välstrukturerat och enkelt att överblicka, en bra måttstock för längden på ditt CV är ett A4-ark. CV:t ska innehålla din utbildning och relevanta erfarenheter till det jobb som du söker. Börja med din senaste anställning och lista sedan dina tidigare arbetslivserfarenheter. Ge gärna en kort beskrivning kring dina arbetsuppgifter och ansvarsområden på respektive företag för att arbetsgivaren ska få en tydligare bild av vad du gjort. Det kan nämligen vara så att samma titlar innebär olika arbetsuppgifter beroende på vilket företag du arbetat på. Om din tidigare anställning varit på ett litet eller okänt företag så kan det även vara en bra idé att, bara med några få meningar, beskriva vad företaget gör.

Under dina tidigare anställningar så listar du dina utbildningar. Läs igenom jobbannonsen noggrant för att avgöra om det är något specifikt från utbildningarna som kan vara viktigt att lyfta fram i din jobbansökan. Du kanske har arbetat mycket i projektgrupper under sin studietid eller så kanske du har haft fördjupande kurser i något speciellt verktyg eller språk.

Om du har arbetat i flera olika branscher kan du tematisera ditt CV utifrån bransch för att undvika upprepningar och att göra det lättare för mottagaren att bearbeta informationen. “Slå ihop” liknande arbetsuppgifter och summera istället vad du lärt dig från branschen som helhet. Till exempel - om du har arbetat på flera olika restauranger så kan du skriva ihop dina arbetserfarenheter och lärdomar istället för att lista vad du lärt dig från varje enskild restaurang.

Matcha ditt CV med jobbannonsen

Skanna jobbannonsen - vad är det egentligen som företaget efterfrågar och hur visar du att du har rätt kompetens? Se till att du lyfter fram de erfarenheter eller utbildningar som är relevanta för det jobb som du söker. Djupdyk i dina tidigare erfarenheter för att specificera varför det är du som borde få den här tjänsten. Ponera att företaget till exempel efterfrågar datorvana, klargör då vilken typ av datorvana du har genom att nämna vilka program du kan hantera och vilken kunskapsnivå du innehar.  

Var inte rädd för att visa att du är en människa i ditt CV

Kom ihåg, du inte är en robot! Skriv också ner dina personliga egenskaper och personlighetsdrag - är du en lagspelare, samordnare eller en kreativ person? Dina personlighetsdrag behöver inte direkt vara kopplade till ditt akademiska bakgrund eller arbetsliv utan kan till exempel hämtas från hur du beter dig i en grupp eller i nya situationer. Det finns saker om dig, förutom dina tidigare arbeten eller utbildningar, som kan vara väl värda att lyfta fram i ditt CV. Till exempel om du har varit lagkapten, mottagit något stipendium eller engagerat dig i volontärarbete. Dessa tidigare erfarenheter kan också använda som exempel för att styrka dina personliga egenskaper eller karaktärsdrag.  

Berätta om dina drömmar och ambitioner

Det kan vara en god idé att nämna dina ambitioner och drömmar du har för ditt arbetsliv. Det ger din framtida arbetsgivare en indikation kring vad du är på väg, din ambitionsnivå och dina intressen. Vi vet att det kan vara svårt att veta vad man önskar göra i framtiden men försök att specificera det så gott det går till exempel genom en titel, bransch eller arbetssätt. Du kan också i detta avsnitt, om du känner att du behöver, knyta ihop säcken för ditt CV. Du  kan till exempelvis, om ditt CV är spretigt, få utrymme att förklara varför ditt CV ser ut som det gör. Du kanske har haft olika typer av arbeten för att plocka på dig många olika erfarenheter som möjligt eller så kanske du har haft en rak karriärväg för att du tidigt vetat vad du velat göra. Det kan vara intressant för arbetsgivaren att veta vad du har haft för strategi eller tanke kring ditt arbetsliv.

När du är färdig med ditt CV:t och redo för att börja söka jobb så klicka här

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera