STUDENTJOB BLOG

Hur man skriver ett bra CVEtt CV kan va det som tar dig till ditt drömjobb, men hur skriver man egentligen ett bra CV? Vad är viktigt att få med och hur säljer man in sig själv till en framtida arbetsgivare? Studentum har pratat med Frida Björkman, Talent Manager på Educations Media Group, som delar med sig av sina bästa CV-tips!

Inledning

Det första du ska göra är att summera vem du är som person. Ofta hinner inte rekryteraren läsa det personliga brevet eftersom det kommer in så många ansökningar. Då är det viktigt att du har med en kort inledande text om vem du är och vilka dina främsta styrkor är.

Arbetslivserfarenhet

Gör det enkelt för rekryteraren att få en uppfattning om vilka typer av arbetsuppgifter du haft. Gör till exempel en punktlista för varje tjänst med ca sex till åtta punkter som beskriver vad du arbetat med. Du behöver inte gå in så djupt på varje punkt, utan försök få med det övergripande!

Vad lärde du dig?

Det är bra att skriva vilka lärdomar du fick under varje tjänst och hur du utvecklades i yrket som du hade. Vilka mål uppnådde du? Vad är du mest stolt över? Vilka värdefulla kunskaper skaffade du?

Vem var arbetsgivaren?

Jobbade du hos en arbetsgivare som inte är så känd? Då kan det vara bra att skriva en kort summering om vad företaget jobbar med, till exempel: ”Educations Media Group: ett företag som marknadsför utbildningar och kurser i världen”. Då får rekryteraren en tydligare bild av företaget och vilken typ av bransch du jobbar i.

Specifika kunskaper och färdigheter

Om du har sökt en tjänst inom exempelvis IT där det krävs specifika tekniska kunskaper så kan det vara bra att ta med dessa färdigheter i ditt CV. Det blir enklare för rekryteraren att se vilka kunskaper du har!

Övriga meriter

Under övriga meriter kan du ta med saker som föreningsverksamhet, uppdrag i en styrelse eller ideella engagemang. Här kan du även ta med meriter inom idrott eller skriva med att du har körkort. Det ger rekryteraren en större helhetsbild av dig!

Några saker att tänka på:

  • Det ska vara enkelt att hitta dina kontaktuppgifter på CV:t!
  • Bilden på CV:t ska vara lämplig som CV-bild, alltså seriöst. Har du ingen sådan bild - strunta i att lägga in en!
  • Gör ditt CV lättöverskådligt! Det ska vara enkelt och tydligt för en rekryterare att läsa igenom. Satsa på struktur!
  • När du skickar in ditt CV ska du skicka in det som en PDF-fil, det ger ett mer seriöst intryck än Word!
  • Undvik stavfel och slarvfel. Hitta någon som kan läsa igenom ditt CV åt dig, fråga exempelvis en kompis, förälder eller kollega!


Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Studentum.se - Sveriges största söktjänst för eftergymnasiala studier. Studentum driver även yhutbildningar.se, distansutbildningar.se, komvuxutbildningar.se, yrkesutbildningar.se och AllaStudier.se. Titta in på någon av hemsidorna för att hitta din drömutbildning och tips på hur du kan nå dit!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera