STUDENTJOB BLOG

tjej framför sjö

Nu är vårterminen i full gång. Det innebär att studentlivet blir lite ljusare, lite varmare, och lite roligare. Vi kan gå på utomhusaktiviteter och planera inför sommaren. Men det innebär ju också att vi fortfarande har mycket kvar att göra. Visst är vårterminen längre än höstterminen, men den brukar också vara mer intensiv.

De flesta av oss ser fram emot våren. Vi känner att vi har mer energi och blir mer produktiva i och med att både solljuset och värmen gör en comeback. Men det finns faktiskt människor som känner ångest och blir extra stressade när våren kommer. Det kan handla om höga förväntningar vi har på oss själva – vi ska ju var aktiva och högpresterande nu när det är varmt och skönt, och vi måste ju bara ha kul. Dessa känslor kan leda till prestationsångest få oss att må dåligt.

Det finns en variant av årstidsbunden depression (SAD) som gör att man mår sämre under vår- och sommarmånaderna. Känner du att du blir deprimerad och får ångest när våren kommer ska du inte tveka att vända dig antingen till Studenthälsan på din högskola eller till din vårdcentral.  

Men det behöver inte vara SAD för att vårterminen ska kännas jobbig. För studenter kan hela april-maj perioden kännas extra påfrestande. Och ju närmare sommaren vi kommer desto stressigare blir schemat. Tar du examen är du i full jobbsökar-mode. Men även om du har en bit på vägen innan utbildningens slut har du sluttentor, uppsatskompletteringar och sommarjobb att tänka på. Och allt detta huvudbry hopar sig lagom till terminens slut. Snacka om tidspress!

Att det blir ljusare och varmare kan faktiskt göra studentlivet ännu stressigare. Det är ju hemskt att behöva plugga för sluttentan när det är runt trettio grader och solen skiner så intensivt. Måste vi sitta ner och kötta när både vädret och Youtubereklam säger att vi ska ut och käka glass med kompisarna? Tyvärr kan vi inget göra än att kötta och kämpa. Sluttentan skall skrivas, uppgifter skall lämnas in, och CV-kopior skall mejlas in. Men vad kan vi göra för att lätta på trycket? Vi kan ju inte tillbringa all vår tid med att plugga och jobba!

Vi kan börja med att ta pauser mitt i tentahetsen och få det mesta av det som våren har att erbjuda. Att kunna ta pauser är inte bara roligt, det är också jätteviktigt både för din prestation och för ditt välmående. Under de mörka kalla vintermånaderna vill vi helst stanna inomhus. Det blir mycket Netflixtittande, mycket tedrickande och mycket stillasittande (för att konservera kroppsvärmen, såklart!). Men när våren kommer, är det nog inte så kul att kolla på Marvelserierna medan man tar paus från pluggandet. Så pausa aktivt! Gå ut på stan med dina kursare. Stick till stranden med familjen. Gå på någon utomhuskonsert. Med aktiv utomhusvila får du både en välbehövd semestertid mitt i plugghetsen samtidigt som hjärnan utsöndrar massvis med endorfiner och kroppen får tillräckligt med D-vitamin.

Och om det är något som vi behöver mycket av för att prestera bra så är det en utvilad hjärna och en stark kropp.     

Denna blogg är skriven av en av våra gästbloggare, Dinara Bergström. Besök gärna hennes egen blogg.  Vill du också skriva för StudentJobs blogg? Släng iväg ett mail till e.klingenstierna@studentjob.se

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera