STUDENTJOB BLOG

tjej studerar i café

Jag hade turen att skriva min kandidatuppsats redan i vintras och kan nu avnjuta mina sista två månader av utbildningen ute på praktik istället för vid skolbänken. För er som har uppsatsen kvar att beta av innan sommarlovet (eller senare) tänkte jag dela med mig av mina fem bästa tips, som kan hjälpa till i jakten på en färdigställd och godkänd uppsats.

1. Att välja något som genuint intresserar dig känns givet. Du ska stirra på ämnet i rätt många veckor så att känna att man faktiskt tycker att det ska bli lite spännande att få reda på svaret på forskningsfrågan kommer inte att skada när du efter ett tag kan bli less, trött och stressad och helst av allt bara vill lägga skolväskan på hyllan och ta lov i förtid.

 

2. “Härma” andra uppsatser när det kommer till teori och metod. Dessa två delar såg jag som de svåraste och genom att titta på studentuppsatser inom samma ämne och med liknande frågeställning fick jag mycket hjälp i vad jag hade för utbud av metoder och teorier som fungerar för syftet och som fått godkänt av tidigare examinatorer. Här kikade jag också igenom källförteckningar för att få tips om litteratur som kändes relevant även för mig.

 

3. För min del ville jag göra det så lätt för mig som möjligt och ta ett mycket väl beforskat område, men smalna av det så pass att just min fråga tillförde något nytt. Hur kvinnliga och manliga idrottsmän framställs i media är till exempel ett extremt välbeforskat ämne, men däremot hittade jag inget om hur flick- och pojkfotbollsspelare framställs i Stockholmsklubbars lagpresentationer och inriktade mig på det. Alltså: gör det lätt för dig och ta ett område med massor av forskning, men en avsmalning som tillför något nytt. Visst är det coolt att komma på något banbrytande och stort, men då får du vara beredd att lägga ner betydlig mer jobb.

 

4. Se till att varje del av uppsatsen faktiskt överensstämmer med det dina forskningsfrågor vill ta reda på. Även om det känns självklart så är det lätt att sväva iväg från det man från början tänkt besvara. Jag hade mina tre frågor i huvudet under valet av i princip alla delar, från såväl materialurval, metod, teoretisk anknytning och diskussionsdel. Läs frågorna innan och efter du läser igenom det du skriver så att du med säkerhet lyckats koppla din text till det du faktiskt ämnar undersöka och inte hamnar på villovägar.

 

5. Se till att ha mycket stoff tillgängligt inför varje handledarträff så att det finns något konkret att diskutera och förbättra. Det är lättare att ta bort och göra om delar som redan finns än att utifrån allmänna diskussioner åka hem och sätta sig och skriva det från grunden. Försök också att vara så färdig som möjligt till sista handledningstillfället så att du efter detta har koll på vad som måste göras i varje del när du lämnas att färdigställa uppsatsen helt på egen hand.

 

Detta är alltså saker som fungerat för just mig och mitt uppsatsskrivande. Om du har några bra tips på hur du tog dig igenom skrivandet eller kommer på saker som du önskar att du hade vetat eller tänkt på innan så kommentera gärna.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera