STUDENTJOB BLOG

Like a boss mugDet är många som drömmer om att bli ledare eller chef i framtiden - kanske är du en av dem som också gör det? Ibland är det svårare än vad man tror att vara ledare: det krävs att du kan motivera, stötta och guida andra vilket inte alltid är det enklaste. Vissa menar att det är förmåga som man är född med, att man helt enkelt är en ledare av naturen. Detta antagande kan nog vara baserat på hur hjältar och ledare gestaltas i filmer. De är alla vanliga personer men har typiska (och helt sjuka) ledaregenskaper. De är helt okej med att riskera sitt eget liv för andra, vågar stå upp för farliga skurkar, vet alltid vad man ska göra och har världens starkaste moralkompass. Det finns såklart personer i verkligenheten som kan betraktas som hjältar, men för oss som inte riktigt kan identifiera oss som sådana, kommer vi aldrig kunna leda?

Jag tror att de flesta som vill kan leda. Jag tror inte att det är något som man har med sig från födseln. Det kan såklart vara så att det är lättare för vissa personer att gå in i rollen som ledare men det betyder inte att du som inte känner dig bekväm med att ta ledarrollen är förlorad - för vissa krävs det bara lite träning. Men hur blir man en bra ledare då? Ett första steg kan vara att fundera över vilken typ av ledare du själv skulle vilja vara och titta tillbaka på vilka olika ledartyper du har stött på tidigare i ditt liv. Dessa behöver nödvändigtvis inte vara kopplade till arbetslivet, det går lika bra att fundera kring hur din tränare eller lärare har betett sig. Vad har varit bra respektive dåligt med deras ledarskapsstil? Är det något som har gjort dig förbannad och besviken eller är det någon av dem som har gjort dig mer eller mindre motiverad till att prestera?

Det kan tyckas vara ganska självklart vad som är bra ledarskap, men när du väl ska leva efter och implementera din ledarskapsstil så är det desto svårare. Hur skulle du till exempel hantera en medarbetare som sprider dålig energi på avdelningen eller vad gör du ifall dina kollegor inte når sina mål? Väljer du morot framför piskan? Det kan underlätta att ha en utformat en ledarskapskompass med grundläggande principer kring ditt ledarskap som kan hjälpa dig att navigera genom svåra situationer, beslut eller processer i ditt framtida arbetsliv.

Om du önskar bli en ledare i framtiden så ta tillfället i akt att under studietiden fundera på hur du kan förbättra och förädla ditt eget ledarskap. Försök samla så mycket ledarskapserfarenheter som möjligt genom att jobba extra eller engagera dig i studentföreningar. Det är ett ypperligt tillfälle att arbeta under flera olika typer av ledarskap. Ju mer erfarenheter du samlar på dig, desto bättre och säkrare kommer du bli i ditt egna ledarskap.

Lycka till!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera