STUDENTJOB BLOG

Girl in BarcelonaVill du också jobba utomlands? Ser du dig själv med sanden mellan tårna och solen i ansiktet, eller blickar du ut över de norska fjordarna under din kafferast? Om du vill jobba utomlands finns många vitt skilda möjligheter både när det gäller klimat, arbetsuppgifter och lön. Är du en soldyrkare så kanske ett arbete längre söderut är mer lockande för dig. Om du hellre vill tjäna mycket pengar så kanske ett säsongsjobb i Norge är något för dig. Oavsett din anledning till att jobba utomlands så kommer det, förutom att ge dig nya erfarenheter, också stärka ditt CV och din personliga utveckling.

 

Är det lätt att hitta jobb utomlands för svenskar?

Det finns många möjligheter till jobb för svenskar utomlands - mycket tack vare att vi är  duktiga på engelska och kända för att vara ett arbetsam skara. Det faktum att svenskar i regel är duktiga på att prata engelska underlättar enormt när vi ser oss om efter arbete utomlands. Utöver detta så är det många internationella företag är intresserade av att etablera sig på den svenska marknaden, så i bästa fall kan din nationalitet och din svenska vara extra fördelaktigt i för vissa arbeten utomlands. Typiska jobb där ditt modersmål är en klar fördel är till exempel kundtjänst, kundservice och arbete på charterorter (de tycker extra mycket om ifall du kan prata flera av de nordiska språken!).

 

Andra tips på  arbeten utomlands är till exempel jobb i barer, restauranger, hotell eller liknande. Här brukar det vara relativt enkelt att få jobb om du visar att du redo att verkligen jobba. De flesta jobb inom turistsektorn brukar tycka det är fördel att man är av annan nationalitet eftersom det kan underlätta i mötet med turisterna.  I dessa branscher brukar det gå fint att ta sig runt på engelska. Men detta beror självklart också på din destination - i de nordiska länderna kan du komma ganska långt med svenskan och i många europeiska länder kommer du långt med engelskan. Men i vissa länder kan språket bli en barriär som är viktig att ta hänsyn till eftersom de kan hämma dina möjligheter till ett jobb. Om du vill till ett land där du inte talar det inhemska språket så rekommenderar vi att gå en språkkurs. Inte nog med att det kommer underlätta din integration i det nya landet så kommer det också signalera till potentiella arbetsgivare att du är seriös i ditt arbetssökande och har ambitioner att bli en del i samhället.

 

Som tidigare nämnt finns det många möjligheter till jobb utomlands för svenskar. Mycket beror helt på dina egna intressen och preferenser när det gäller jobbet och under hur lång tidsperiod du planerar att vara borta. Till att börja med kan du titta på utlysta tjänster på nätet. Om du inte får napp så är ett bra tips att ta kontakt med de företag du finner intressanta i landet du vill arbeta i. Ofta utlyser de inte tjänster internationellt så att ta kontakt med dem kan hjälpa dig få in en fot på arbetsmarknaden (eventuellt kan de kanske slussa dig vidare till andra företag också! Dra i alla trådar du kan).

 

Bra saker att tänka på om du ska jobba utomlands

Om du vill flytta och jobba utomlands är det en bra idé att göra efterforskningar kring landet du ska till och vilka jobbmöjligheter som finns för dig där. Utomlands gäller andra regler än i Sverige så se till att du har mycket kött på benen kring ditt arbete innan du beger dig iväg på ditt äventyr för att undvika besvikelser eller en kalldusch på plats. Så glöm inte att kolla ifall du behöver specifika visum eller dokument för din flytt. Fundera också på kring kulturen det landet du ska flytta och eventuella kulturkrockar som skulle kunna uppstå.

 

Om det känns tufft att börja ett helt nytt jobb i annat land så kan en praktik eller ett internship utomlands vara en bra början (här kan du kika på vilka internship vi på Studentjob har). Då kan du börja med att prova dina arbetsuppgifter och hur det är att bo och leva i det land som du har valt att flytta till innan du gör det till något mer permanent.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera