STUDENTJOB BLOG

tjej med laptopHatar du också att presentera i skolan eller på jobbet? Du är långt ifrån den enda som drar sig från att hålla föredrag och tala inför en grupp. Muntliga presentationer är för många vedervärdigt. Det kan kännas väldigt läskigt att vara så exponerad och iakttagen, men det är någonting som går att jobba på och till och med bli av med! Då slipper du sitta där med skyhög puls innan det är dags att gå upp på scenen, det låter väl inte helt fel? I dagens blogginlägg ska du få bra tips på vad du ska tänka på innan och under din presentation. Du kommer att bli en höjdare på presentera och kanske också den som FRIVILLIGT intar scenen.

 

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter?

Registrera dig gratis och börja söka jobb med StudentJob idag!

 

Förbered ditt material inför din presentation

Förberedelse är a och o för att du ska känna dig bekväm framför din publik. Det är få som går upp på scenen och kör på feeling. Men såklart, vi är alla olika - vissa gillar att presentera utan manus och andra vill gärna ha hela arbetet med sig. Problemet med att ha med sig hela utskrivna arbetet är att det är svårt att se exakt vad det är du ska säga och det gör det svårt att få till ett naturligt flow i talet eftersom att det är enkelt att tappa bort sig i all text. Sen prasslar papper en hel del om du börjar skaka av nervositet. Istället rekommenderar vi att du skriver dina stödord på ett litet hårdare papper (precis som programledare gör på TV). Det hjälper dig också att hålla styr på dina händer som lätt kan flaxa runt lite när man blir nervös.  

 

Stå stadigt under presentationen

Öva på att jorda din kropp, det vill säga - att stå stadigt. Många har en tendens att korsa benen, skruva på kroppen och en del försöker luta sig på möbler för att känna sig mer bekväma. Men om du ska hålla en bra presentation så är ditt kroppsspråk en viktig del av helhetsintrycket. Se till att du står avslappnat men med rak rygg och fötterna axelbrett. Försök undvika att gunga eller vila på varje ben, ta istället in rummet och använda dig av “scenen” -  ta några steg framåt eller åt sidan, peka på dina presentation eller rita något på tavlan. Det kan vara skönt att känna sig fri att röra på sig eftersom det gör en lite mer avslappnad.

 

Öva på din presentation flera gånger

Okej, vi vet. Man pallar inte öva hur många gånger som helst på sin presentation men lita på oss, det kommer hjälpa dig supermycket när det väl är dags. Öva i duschen, tyst i huvudet när du är på toaletten, prata högt när du hackar löken till din middag. Ta alla tillfällen att öva! Det kommer göra dig mer säker eftersom det då kommer inte göra något om du tappar bort under presentationen - du vet ju redan vad du ska säga utan och innan! Om du har möjlighet så öva också tillsammans med personer du känner dig trygg med så kan du jobba upp lite självförtroende! ;)

 

Ta tiden

Många tror att att 5 minuter är länge men tiden bara flyger iväg uppe på scenen. Se därför till att du tar tiden på din prestation så du inte står där uppe och pratar i 10 minuter. Det kommer varken publiken eller din lärare uppskatta och kanske framförallt inte du. Det kommer göra dig stressad att se alla tröttna på att ha dig däruppe. Så tajma dig själv!

 

Lycka till!

 

Hitta din framtida anställning med StudentJob

Registrera dig på två minuter! Vill du vässa på ditt CV ytterligare? Ta hjälp av vår CV mall här nedan.

   

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera