STUDENTJOB BLOG

Ibland, trots hårt arbete och bra val och beslut, så går det inte riktigt som man har tänkt sig. Vi vet att ett misslyckande smärtar och den största frågan som man ställer sig själv är varför händer detta mig. Det är läskigt att misslyckas men det är också något som alla går igenom i livet så du är inte ensam med den där klumpen i magen. Här är några tips som hjälper dig att gå vidare från ett misslyckande och säkerställa att det inte kommer att definiera varken dig eller din framtid.

tjej går i skog

Få inte panik

Ett litet misslyckande betyder inte slutet på all framgång. Alla har något de önskar att de hade gjort annorlunda i sina liv - men det behöver inte definiera resten av det. Håll dig lugn, fortsätt och arbeta hårt. Det kommer att bli bra! Lita på oss. 

 

Separera misslyckandet från din identitet

Du har misslyckats - det gör dig inte ett misslyckande. Att låta misslyckandet definiera hela din existens är inte bara dumt, utan också farligt. Acceptera vad som hänt som en del av dig själv, en lärdom och värdefull erfarenhet.

 

Släpp ut din frustration

Om du känner dig sårad, orättvist behandlad eller bara som skit så släpp ut din frustration. Prata med någon (om det är en vän, familjemedlem eller handledare) eller skriv ner dina tankar för att ventilera.

Att hålla på saker hjälper dig inte att gå vidare istället är det mer sannolikt att du förblir distraherad av din frustration och kan inte ta dig an nya projekt helhjärtat.

 

Ta din tid

Kasta dig inte ut i något helt nytt om du inte känner dig redo. Ibland kan det vara viktigt att ta lite tid för dig själv, då har du möjlighet att distansiera dig från och få perspektiv på ditt misslyckande. Det kan vara bra att bearbeta vad som hänt och varför det gick som det gick. Annars kommer du sannolikt att föra din negativa energi och låga självkänsla in i nästa projekt vilket gör det ännu svårare att komma ur den negativa spiralen.

 

Analysera vad som gick fel

När du är mindre känslomässigt kopplad till misslyckandet kan det vara bra att analysera det för att se vad var som gjorde att det gick som det gick. Det här kan hjälpa dig att förstå misslyckandet, vilket gör att det verkar mindre orättvist och personligt. Om du vet vad som gick snett blir hjälper det dig också att förhindra att liknande sak händer igen.

 

Var brutalt ärlig med dig själv

Att titta närmare på vad som gick fel fungerar inte om du inte är villig att ta ansvar över situationen. Du kan hävda att du gjorde det du skulle men det är bara du som vet om du verkligen gjorde det. Att ljuga för dig själv kommer inte att hjälpa dig att gå vidare från ditt misslyckande. Var ärlig - på så sätt kan du acceptera och gå vidare. 

 

Älta inte

När du förstått dig på ditt misslyckande så är det viktigt att du går vidare på riktigt. Vi vet att det är svårt men försök att inte älta det. Ältandet sänker din självkänsla och förstör all din motivation. Se det istället som "a bump in the road" och något du kan lära dig av. 

 

Öva på att vara snäll mot dig själv

Tänk på vad du skulle säga till en vän i din situation. Du skulle antagligen inte pressa din kompis eller ifrågasätta deras integritet eller skylla på dem, skulle du? Så varför skulle du göra så mot dig själv? Ingen straffar oss så hårt som vi själva gör. Var därför snäll och schysst mot dig själv, och du kommer snart att gå vidare från det här misslyckandet. För att kom ihåg - det är allt det är, ett misslyckande.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera