STUDENTJOB BLOG

tjejer i en skidliftÄr du student och sugen på en resa utöver det vanliga? För en skidåkare så är det en dröm att någon gång resa till Japan och någon av skidorterna som finns i landet. I början av februari tog jag mitt pick och pack och drog till en av Japans alla puderhålor, Hakuba Valley. Det ryktades om fluffigt puder upp till midjan med ”face-shots” utan dess like. Så, levererade Japan? Om det gjorde, känslan av att få snö i munnen från mina egna svängar gick i uppfyllelse!

Att välja bland skidorterna i Japan kan vara svårt, många reser till Niseko som ligger på norra delen av den nordliga ön. Men vi valde att åka till Hakuba som ligger mer i höjd med Tokyo på norra ön, Honshu. Båda destinationerna är puderrika men såklart kan det skifta något från år till år. Just i år kom det mer snö i Niseko jämfört med Hakuba. I orterna kommer det runt 15-16 meter snö per år. Jag åkte tillsammans med ett gäng kompisar och vi valde att bo i Hakuba och ha hyrbil för att så smidigt som möjligt kunna ta sig mellan skidorterna. Hakuba Valley består nämligen av sju skidorter där var och en av dem är unika och några av dem blev dessutom våra favoriter.

Hakuba Valley

Hakuba Valley består av sju skidorter: Happo-one, Cortina, Tsugaike kogen, Hakuba 47, Iwatake, Hakuba Goryu, Hakuba Nokikura. Några av dem är värda mer cred än andra och jag har valt ut tre av skidorterna som jag tycker är väl värda ett besök. Försök läsa på mycket om orterna innan ni reser och försök vara flexibla när det snöat mycket.

Happo-one

Skidorten som ligger närmast staden (där man vanligtvis bor). Hit går det att promenera om du har mycket energi men du kan såklart också ta skidbussen. Detta är det mest högalpina området där det erbjuds flest högalpina åk. Hyr en guide en dag (när det är fint väder) som kan visa er ut till de mer svåråtkomliga åken. Offpist-terrängen runt Happo har ofta hög lavinrisk och hamnar du fel så finns det risk att hamna på riskabla platser.

Tsugaike Kogen

Skidorten med stora områden skogsskidåkning, dock är stora delar av området förbjuden offpist-åkning. Här finns ett stort offpistområde som startar från toppen av skidsystemet, precis efter den översta tvåsitsliften. Här krävs det ett så kallat ”DBD-kort” som du får genom att gå en lavin/säkerhetskurs i en byggnad vid toppen av kabinliften ”Gondole-Eve”. I detta området finns det portar som man kan åka igenom för att ta sig in i skogsterrängen. Har man inte ett ”DBD-kort” på armen så kan man bli av med liftkortet om de kommer på dig att åka skidor i området.

Cortina

Mitt absolut favoritområde! Cortina erbjuder magisk skidåkning som liknar en gigantisk bowl. När du tar liften upp så hamnar du som i en gryta där var väg genom skogen går ner till liften igen. Smidigt och säkert! Det här är också orten som sprider en otrolig levnadsglädje då de som arbetar där pratar mycket och är väldigt trevliga. De gillar bland annat att missbruka uttrycket ”use safetybar” när vi hoppade på sittliften och med deras japanska accent förstår man knappt vad de menar. Men det gör inget, alla är så glada och det får dig att le om och om igen. För att få fina åk i skogen rekommenderar jag att ta de två första sittliftarna upp vid öppning, tänk på att det troligen är kö så tänk på att vara där i tid. När ni väl är på toppen så kan ni antingen ta ”skiers right” eller ”skiers left”. Ni kan också välja att åka bortanför de två backarna som går ner och snedda ner genom skogen. Alla skogspartier leder ner till liften, väljer du däremot att åka baksidan ner i skogen så hamnar du lite avsides. Håller ni er däremot till ”skiers left” på baksidan så hamnar ni till sist nere vid en lift så du kan ta dig tillbaka dit ni startade.

tjej åker skidor

Avsluta med ett besök i Tokyo

Mitt bästa tips för att göra er resa fulländad är att avsluta med ett besök i Tokyo. Staden som någon gång måste upplevas och här bor mer än 37 miljoner människor vilket märks då höghusen aldrig tar slut. Fem måsten i Tokyo; besök en lyxigare restaurang som erbjuder sashimi och ett sushihak. Dessutom bör du se Shibuya crossings, ta en pubrunda i Drunkards alley och sjunga loss tillsammans i ett karaoke-bås.

Boende och resa

Till Japan tar du dig enklast med flyg, antingen SAS eller Finnair. Flyger gör du smidigast till Narita Airport och flygtiden är cirka 9-10 timmar. Det går direktflyg från Helsingfors flygplats eller Köpenhamns flygplats. En flygbiljett kostar runt 6000-10000 kronor tur/retur.  

Om ni inte vill hyra bil så går det bra att ta ett tåg för att sedan åka vidare med shuttle bus till skidorten. Men är ni en grupp som reser tillsammans så rekommenderar jag varmt hyrbil då ni får se mer av Japan och också får möjligheten att stanna vart ni vill utmed vägen. Friheten på destinationen är också en fördel då skidorterna ligger utspridda och man slipper ta skidbuss och kan ta sig till skidåkningen snabbare.

Boka ert flyg och resa hos resia.se

Resor till Japan

Flyg till Japan

När bör man resa?

För att få bäst puder bör du resa mellan januari till början av februari. Under februari blir det varmare och lössnön håller sig inte lika bra. Har man tur kan man såklart få riktigt bra snö i slutet av februari, mars också men vill man ha den absolut fluffigaste japanska snön bör man resa tidigare.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera