STUDENTJOB BLOG

TokyoVill du uppleva ett land utöver det vanliga? En blandning mellan Kina, USA och en unik japansk kultur? Då ska du ta chansen att bo, studera och jobba i Japan!

Många svenskar lockas av den japanska ungdomskulturen med spel, anime, manga, mode, cosplay och mycket mer. Japan är ett fantastiskt land som erbjuder mat, service, shopping och upplevelser i världsklass. Tokyo och Japan kan ibland kännas som ett stort nöjesfält. Neonbelyst, galet och med ett aldrig sinande utbud av nöjen och udda upplevelser.

Själv har jag besökt Japan 1-2 gånger per år sedan 2008 och hjälpt tusentals svenska ungdomar att jobba och studera i Japan. De flesta som vill uppleva Japan börjar med att studera japanska på en privat språkskola. Japanerna är inte så bra på engelska, så språket är nyckeln till att förstå den japanska kulturen och få ut det mesta av din vistelse i Japan.

Studera och jobba på studentvisum

När du läser en språkkurs i Japan väljer du själv när du vill börja och hur många veckor du vill läsa. Om du läser en kurs på minst 13 veckor så har du rätt till studiemedel från CSN (från och med den 1 juli det år du fyller 20) och om din kurs är 20 veckor eller längre så kan du ansöka om studentvisum. I sådana fall bör du ansöka ca 6 månader innan kursstart.

För att verkligen lära dig japanska så måste du studera en längre tid. Om du har studentvisum så har du rätt att stanna i Japan under hela din studietid. Då har du också rätt att jobba deltid upp till 28 timmar per vecka. Vi har flera språkskolepartners som kan hjälpa dig att hitta jobb i Japan. Det är ganska lätt för svenska studenter att få jobb där och det blir lättare ju mer japanska du kan. Det finns dock en del restriktioner på vilka jobb du får ta.

De flesta studenter arbetar i affärer eller restauranger där du kan tjäna cirka 1000 Yen per timme. De bäst betalda jobben för studenter är ofta att arbeta som lärare i engelska eller till och med svenska. Antingen på en skola eller genom att ge privata konversationslektioner på ett café. Som språklärare är det inte ovanligt att tjäna upp till 3000 Yen per timme.

JapanStanna kvar och jobba i Japan

Många studenter gillar Japan så pass mycket att de vill stanna kvar och jobba där efter att deras studier är avslutade. För att få jobba i Japan efter dina studier så måste du ha någonting av följande:

  • En kandidatexamen från ett japanskt eller utländskt universitet
  • En examen från ett japanskt college, en s.k. Senmon Gakko
  • Investera pengar i att starta ett företag i Japan och anställa minst en person
  • Vara gift med en japan/japanska och ha uppehållstillstånd i Japan

Utlandsstudier.se kan hjälpa dig!

Vi på Utlandsstudier.se kan hjälpa dig med boende i Japan och studier på Senmon Gakko och språkskolor i Japan. Vår hjälp är kostnadsfri och vi kan ge dig rabatter på upp till 90000 Yen på skolornas officiella priser. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera