STUDENTJOB BLOG

Killar leker i vattenSka ni iväg på klassresa? Vad kul! Men innan ni kommer iväg så gäller det att ha lite klirr i er klasskassa. Att tjäna pengar till klasskassan kan vara jobbigt och utmanande men väl värt investering. Det kan bero på flera olika saker att försäljning går lite trögt. Alla i gruppen är kanske inte lika motiverade, eller så finns det ingen som tar initiativet och tar tag i själva insamlingen av pengar.

Jag har jobbat med skolklasser i många år, och har sett vilka som lyckas bäst - och vilka som inte gör det. I denna artikel delar jag med mig några av de värdefulla läxorna jag lärt mig genom åren.

PLANERING

Ett steg som många missar är själva planeringsfasen. Kanske inte så konstigt, hur kul är det att planera egentligen? Men frukta inte, denna del behöver inte vara tråkig eller tidskonsumerande, det viktigaste i planeringen är att ni som grupp gör detta:

  • Ta beslut om att alla ska vara med och hjälpa till (eller vilka som kommer vara med)
  • Bestäm vilket ert bästa scenariot är - vill ni åka på en klassresa till Spanien tillsammans? Sikta mot stjärnorna!

 

När det finns en tydlig vision med arbetet så brukar det oftast leda till ett högre engagemang eftersom alla ser att det ni gör tar er närmare målet och de spanska stränderna. Då blir det svårare att lata sig eftersom alla klasskompisar jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.

tjejer planerar

AKTIVITETER ATT TJÄNA PENGAR MED

Skolklasser brukar oftast hitta en sak att göra för att tjäna pengar. Sen upprepar dem samma sak varje år för att tjäna in pengar till klassresan - säljer samma strumpor varje år. Detta är en metod som garanterat kommer att tråka både er och era potentiella kunder. Om gruppen blir uttråkad och oengagerad så kommer det leda till mindre pengar i slutändan.

 

Knepet för att lyckas bättre och göra det roligt är därför att variera metoderna ni använder för att tjäna pengar över längre tidsperioder. Vi rekommenderar er  därför att använda ett eller fler företag och sälja deras produkter. Sedan kan ni också arrangera t.ex. en loppis, sälja hushållstjänster till grannar eller baka kakor och sälja. Det är  ni själva skapar möjligheten att tjäna pengar så var kreativa!

 

Det bästa ni kan sälja är något lättsålt som tilltalar så många som möjligt. Tänk på vad grannen gillar, vad din släkt ofta köper på ICA eller om någon av syskonen har något favoritsnacks ni skulle kunna ta inspiration från.

 

VÅGA TA BETALT

Ett vanligt missförstånd när man tjänar pengar till klassen är att produkten man säljer måste vara billig. Grannar, släkt och vänner är oftast de som köper mest vid klassinsamlingar när man säljer produkter. Dock så kommer de att köpa produkterna både för att stödja er, och för att produkten har ett värde för dem.

Det upplevs ofta som att man tjänar mycket pengar när man säljer något lättsålt, som t.ex. kakor, men i verkligheten så tjänar man oftast mest pengar när man väljer att sälja något som är lite dyrare och av bättre kvalitét.

Jag rekommenderar att testa att sälja kaffe, det har fungerat bra för min grupp i alla år, och det förvånar mig fortfarande av hur många skolklasser som har missat denna guldklimp!

Kaffe är en av Sveriges mest sålda förbrukningsvaror, nästan alla köper kaffe regelbundet och kaffekulturen i Sverige är verkligen unik gentemot resten av världen.

 

Läs mer på Kaffekassans hemsida där ni kan tjäna pengar till klassen, laget och föreningen!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera