STUDENTJOB BLOG

Att ta examen

Graduation glasses är ett uttryck som används för att beskriva de känslor som brukar utvecklas lagom till utbildningens slut. Det är en sorts förtidsnostalgi då du plötsligt glömmer allt det negativa som du upplevt under din utbildning och känner enorm saknad för allt det positiva. Dessa känslor av saknar och nostalgi må vara överdrivna i stundens hetta, men det innebär inte att du ska strunta i dem.

Förra helgen fick jag möjligheten att vara med om en väldigt speciell tillställning. Jag blev ombedd att vara fotograf på vår fakultets årliga lärarmiddag. Jag fick då bevittna en årlig tradition där både lärare och sistaårsstudenter firar slutet av utbildningen tillsammans. Jag fångade de märkliga ögonblick då lärare och studenter både roastade och hyllade varandra, då de skrattade åt samma skämt och hittade på ett och ett annat spratt.

Att vara fotograf på en sådan tillställning gav mig också en chans att smaka på de bitterljuva känslorna som alla ni som tar examen i år måste uppleva. Själv har jag ett par år kvar innan det är dags att ta på mig mina egna graduation glasses, men hänger du med sistaårsstudenter så vet du ungefär vad som väntar.

Det känns som om de tre, fyra eller fem åren som du har tillbringat med dina kursare inte räcket till. Ni har inte fått tillräckligt med tid med varandra, och det är så mycket ni måste hinna med. Medan hela klassen försöker bli klar med alla restuppgifter och omtentor fylls ni med en frenetisk energi. Denna energi är smittsam och, om du inte tar ett djupt andetag kan den lätt omvandlas till ångest.

Att säga adjö till studentlivet med alla dess upp-och dalgångar kan kännas både extremt upplyftande och rätt så deppigt. Det kan också kännas rätt så skrämmande. När jag tog bilder på lärarmiddagen frågade jag mina examenstagande kompisar hur det känns och alla sade samma sak – ”det känns konstigt. Det känns overkligt.” Jag har märkt att de vill helst inte gå in på djupet och prata känslor. De vill istället hinna med skolarbetet och få njuta av den tiden de har med varandra. Graduation glasses eller graduation blues?

Att engagera sig i de olika avslutningsaktiviteterna såsom spexet, lärarmiddagen och klassresor är ett bra sätt att både tillbringa mer tid tillsammans med dina vänner innan ni skiljs åt och skapa nya minnen; minnen som inte har något med tentaångesten att göra.

Och visst märks det att de är glada. Hela skolan blir fylld av deras energi vid den här tiden och det får oss andra att längta tills det är vår tur att ta examen och äntra vuxenlivet. Att ta examen handlar ju inte enbart om att bli klar med studierna och säga adjö till det gamla livet. Det innebär att man tar ett steg in i vuxenlivet med allt det innebär – arbetssökande, bostadssökande, giftermål, barn och pensionssparande. Men visst är det härligt att titta tillbaka på din studenttid och tänka på allt som du har åstadkommit och hur långt du har kommit? Så på med dina graduation glasses och fira!

 

 

Denna blogg är skriven av en av våra gästbloggare, Dinara Bergström. Besök gärna hennes egen blogg. Vill du också skriva för StudentJobs blogg? Släng iväg ett mail till e.klingenstierna@studentjob.se

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera