STUDENTJOB BLOG

tjej som tänker

Dagen är kommen! Antagningsbeskedet för höstterminen 2019 har kommit. För dig som är drabbad så antar jag att du redan öppnat det och sett dina resultat. Om du inte har det, så uppmuntrar jag dig att rätta till dina prioriteringar, ta en sväng till antagning.se och sedan återkomma och fortsätta läsa. Okej? Bra!

Nu kan vi fortsätta vidare. För det första, grattis till dig som kommit in, fan vad bra du är! Tänk vad mycket slit som lett fram till denna stund. Unna dig att sabrera en champagne eller billigt bubbelalternativ, så länge du slår av toppen av en flaska med något riktigt vasst så räknas det som ett bra firande tycker jag, det är ändå höjden av lyx. För dig som kanske inte fick de resultaten du önskade, så vill jag påminna om att andra antagningsbeskedet kommer den 1 augusti och att det fortfarande finns hopp om du är på reservlistan! Om du däremot verkligen känner att det gick helt åt helvete och att allt hopp är ute,  så är jag ledsen för din skull, och önskar dig stort lycka till vårens ansökan istället. 

Nu är ju nästa steg för dig som är antagen att faktiskt tacka ja. För vissa kommer det kännas som världens roligaste och enklaste grej att göra, och för vissa kommer det vara lite svårare. Jag fattar att det är läskigt att committa till en universitets- eller högskoleutbildning, för hur kan man egentligen vara säker på att man är redo att börja plugga? Kanske lockar det att jobba ett år istället, eller att göra den där Asien-resan som alla andra redan verkar ha åkt på? Oavsett vad du tänker, så uppmuntrar jag dig att faktiskt fundera över vad din osäkerhet är grundad i. Om du är allmänt opepp på själva studierna, eller om det är sakerna runt omkring som gör att du tvivlar på vad du ska kryssa i på svarsbeskedet. Att tacka ja till en utbildning är ju faktiskt ett stort steg och innebär alltid förändring i livsstil och umgänge, ofta till och med en flytt till en ny stad. Det är både utmanande och utvecklande, och är inte det två superläskiga grejer? 

Det finns inget enkelt sätt att ta reda på vad man verkligen vill. Däremot, om det är själva utbildningen du är osäker på, så uppmuntrar jag dig att tacka ja ändå. För ett sätt att börja klura ut vad ens framtidsdrömmar faktiskt är, är att testa sig fram. Sedan när du börjar plugga kommer du träffa människor som läser andra program och kurser som kanske låter mer som någonting du vill hålla på med, och då kan du alltid byta. Eller så inser du att du hamnat helt rätt! Oavsett vad, så kan du inte vara helt säker förrän du faktiskt har testat. Att påbörja någonting, inse att det kanske inte riktigt är för dig, och sedan byta är inte ett misslyckande. Se det istället som att du kommer ett steg närmare att lista ut vad du verkligen vill syssla med! 

Ibland kan det vara flytten som känns som det största hindret. Vem vill lämna tillvaron hemma hos sina föräldrar, där maten lagas och tvätten tas hand om utan att man egentligen behöver bidra med mer än ett leende över morgonkaffet? Nu fattar jag att alla inte är lika bortskämda som undertecknad, men ni hajar grejen, att lämna hemmet innebär så mycket mer ansvar. Och det behöver inte ens vara en flytt från föräldrahemmet för att det ska kännas läskigt. Du kanske redan är självständig, stoppar dina egna strumpor och kokar egen sylt eller något annat vuxet, men känner att byta stad för att plugga på annan ort är för långt ifrån den tryggheten du byggt upp. Jag fattar det, men att lära känna en helt ny stad är ändå något av det mest spännande du kan göra! Fatta vad många roliga barer, caféer, badhus, bibliotek, cykelvägar, vad som helst, som är helt outforskade för dig. Och du kommer med största sannolikhet träffa riktigt fina och härliga personer, för sociala aktiviteter finns det gott om i alla studentstäder! Så låt inte rädslan inför en flytt påverka ditt svar på antagningsbeskedet alldeles för mycket, jag är övertygad om att det kommer att gå superbra. 

Så ta lite tid att faktiskt begrunda ditt val. Om du är osäker, fundera på varför du är det, och om anledningarna till din osäkerhet är tillräckligt stora för att avstå från din plats. Låt inte lite rädsla inför förändring stå i vägen för allt kul som studentlivet innebär! Men om du ändå skulle känna för att tacka nej till ditt antagningsbesked, är det såklart okej det med. Innerst inne är det ju ändå du som måste ta det där beslutet om vilken ruta du ska klicka i. Jag hejar på dig, StudentJob hejar på dig, alla hejar på dig! 


PS. Lockar inte plugget och känner du hellre för att jobba? Då har vi samlat heltidsjobb https://www.studentjob.se/heltidsjobb i en massa svenska städer här.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera